НАЧАЛО Други

Икономиката на САЩ стабилна, прогнозите за рецесия избледняват

октомври 27, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на САЩ стабилна, прогнозите за рецесия избледняват

През третото тримесечие американската икономика отбеляза силен растеж, като от юли до септември нарасна с 4.9% на годишна база.

Това надхвърля темпа от 2.1% за предходното тримесечие. Потребителските разходи бяха основен двигател, като хората продължиха да харчат за различни стоки и услуги въпреки повишаването на цените и лихвените проценти.

В доклада на Министерството на търговията се изтъкват като допринасящи фактори увеличените правителствени разходи и натрупването на стопански запаси.

Експертите обаче очакват постепенно забавяне на растежа през текущото тримесечие и през 2024 г. поради по-високите дългосрочни лихвени проценти по кредитите и повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв. Освен това не се очаква тласъкът от увеличените запаси да продължи. Прогнозите са, че жилищният пазар, повлиян от повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити и спадащите продажби на съществуващи жилища, също ще окаже отрицателно въздействие върху икономическия растеж.

Инфлацията показва признаци на подобрение, като базовата инфлация (без цените на храните и горивата) се забавя до 2.4% годишно през третото тримесечие спрямо 3.7% през второто тримесечие. Въпреки продължаващите опасения за инфлацията средното заплащане изпреварва нарастването на цените.

Макар че потребителите харчат щедро, фактори като изплащането на студентски заеми и потенциално предстоящото спиране на работата на правителството могат да доведат до намаляване на разходите през последните месеци на годината. Освен това по-високите дългосрочни лихвени проценти засягат области като ипотечните кредити.

Председателят на Фед Джером Пауъл изрази задоволство от напредъка на икономиката, като посочи забавянето на инфлацията и устойчивия растеж и наемане на служители.

Фед се стреми към “меко приземяване“, при което инфлацията се понижава, без да предизвиква рецесия. Въпреки това стабилните данни за продажбите на дребно предизвикаха дискусии относно възможността за по-нататъшни повишения на лихвените проценти.

В обобщение, през третото тримесечие американската икономика отбеляза стабилен растеж, дължащ се главно на потребителските разходи. Въпреки предизвикателствата като инфлацията и потенциалното повишаване на лихвените проценти икономиката е на положителна траектория, макар че е оправдана известна предпазливост пред лицето на предстоящата несигурност.

Решенията на Фед, особено по отношение на лихвените проценти, ще продължат да играят решаваща роля за формирането на икономическите перспективи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.