НАЧАЛО Други

Колко струва войната в Близкия изток на икономиката на Израел

ноември 10, 2023 14:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко струва войната в Близкия изток на икономиката на Израел

Продължаващият конфликт с терористичната групировка Хамас оказва значително икономическо въздействие върху израелската икономика, като струва приблизително 2.3 милиарда шекела ($600 милиона) седмично, което е около 6% от седмичния БВП.

Тази информация идва от доклад, публикуван от Банката на Израел. Липсата на работници се обяснява с фактори като мобилизацията на резервните войници, евакуацията на жителите в засегнатите райони и затварянето на образователната система, което затруднява работата на родителите.

Над 200,000 души са били разселени от общините по южната и северната граница поради конфликта. Израелската армия е призовала над 300,000 души от запаса, включително работещи в световни технологични компании и други предприятия.

Анализът на Банката на Израел се фокусира върху икономическата цена на отсъствието на работници от гледна точка на разходите за труд, като изключва по-широките икономически последици като спад в търсенето и потреблението през периода на войната.

Седмичната оценка на разходите включва 1.25 милиарда шекела ($325 милиона) за затварянето на образователни институции, 590 милиона шекела ($154 милиона) за отсъствието на евакуирани жители и около 500 милиона шекела ($130 милиона) за набирането на резервни войници.

Според доклада на централната банка затварянето на образователната система е довело до отсъствието на значителен брой родители от работа, а частичното възобновяване на работата може да облекчи някои от тези разходи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

декември 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.