НАЧАЛО Други

Колко добре се представя златото срещу инфлацията

04.05.2024 15:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко добре се представя златото срещу инфлацията

Неотдавнашният скок на златото до рекордните $2,431 за тройунция на 12 април подчертава потенциала му като средство за предпазване от инфлация.

Въпреки че се търгува по-ниско от този връх, то остава значително над дъното си от октомври 2022 г., което показва забележително увеличение от 38%.

Традиционно считано за сигурно убежище по време на икономически спадове, неочакваните върхове на златото в период на пазарно рали подчертават ролята му на диверсифициращ актив. Ефективността му като средство за хеджиране на инфлацията обаче показва променливост във времето.

Макар историческите данни да показват, че златото може да запази стойността си по време на инфлационни периоди, резултатите му са непостоянни. Например, макар да осигурява значителна възвръщаемост през ерата на високата инфлация през 70-те години на 20 в. в САЩ, стойността му намалява през следващите инфлационни периоди, като например началото на 80-те години.

Тази непоследователност поражда съмнения относно надеждността на златото като дългосрочен хедж срещу инфлацията. Следователно инвеститорите трябва да подхождат към златото като към предпазен актив, като ограничават експозицията и обмислят диверсификация, за да намалят рисковете.

Въпреки колебанията си, привлекателността на златото като хедж срещу икономическа несигурност остава на високо ниво, особено във времена на пазарна нестабилност и инфлационен натиск. Ролята му в диверсифицирания инвестиционен портфейл като потенциален хедж срещу инфлацията заслужава внимание, въпреки че предпазливото разглеждане на историческите му резултати и рискове е от съществено значение за разумните инвестиционни решения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.