НАЧАЛО Други

Колапсът на банковия сектор: Прогноза на макро експерт

ноември 20, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колапсът на банковия сектор: Прогноза на макро експерт

Световният финансов сектор се опитва да се възстанови от неотдавнашната банкова криза от 2023 г., която представляваше значителна заплаха за икономиката.

Макар че регулаторните интервенции като че ли смекчиха кризата, експертите предупреждават за продължителни опасения и потенциал за нов срив на сектора.

В интервю, публикувано на 17 ноември, експертът по макроикономика Джордж Геймън подчерта, че действията, предприети по време на кризата от 2023 г., могат да покажат времето на бъдеща такава.

Той изказа предположение, че е възможно друг срив на банковия сектор да настъпи около март 2024 г. Тази прогноза произтича от анализа на Геймън на кризата от март 2023 г., включваща институции като Silicon Valley Bank (SVB), First Republic и Signature Bank, частично спасени чрез Програмата за срочно финансиране на банки (BTFP).

Геймън подчерта, че временната интервенция на Фед трябва да приключи на 11 март 2024 г. Той отбеляза и повишеното използване на тази инициатива в сравнение с пика на кризата през 2023 г., което е сигнал за запазване на рисковете в системата:

Програмата е технически временна; тя приключва на 11 март 2024 г. Ако погледнем назад към март 2023 г., използването на BTFP се е увеличило… Сега убеждението, че намесата на Фед е решила всички проблеми и е сложила край на банковата криза, може да не се окаже вярно.

Ако използването на BTFP продължи да нараства, това означава повишен риск в системата. Внезапното изтегляне на BTFP може да създаде сценарий, подобен на този, с който може би щяхме да се сблъскаме през март 2023 г. без намесата на Фед.

Тъй като използването на BTFP продължава да се покачва, Геймън призова за бдителност и задълбочена оценка на потенциалните последици отвъд временната програма на Фед. Той посъветва заинтересованите страни да се подготвят за потенциални предизвикателства в банковия сектор през следващите месеци.

Въпреки това Геймън подчерта възможността за предотвратяване на срив на банковата система, ако регулаторите се намесят активно и предприемат необходимите мерки. Той спомена потенциала за удължаване на срока на действие на BTFP, но предупреди, че това не е гарантирано.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.