НАЧАЛО Други

Кои са най-големите рискове за фондовия пазар през 2024 година?

19.12.2023 18:49 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кои са най-големите рискове за фондовия пазар през 2024 година?

Инвеститорите са оптимистично настроени след неотдавнашния "миролюбив" сигнал от страна на Федералния резерв към пазарите.

Въпреки очакванията за рекордно високи нива на цените на акциите през следващата година обаче анализаторите от Уолстрийт предупредиха за няколко риска.

Опасения за рецесия

Очакваното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв може да се окаже недостатъчно, за да предотврати икономически спад.

От Societe Générale предуйпредиха, че дори лек намек за рецесия може да доведе до значителен спад на фондовия пазар, правейки паралел със събитията от 1987 г. Освен това BCA Research предупредиха за потенциален срив на фондовия пазар от 27%, ако САЩ и еврозоната навлязат в рецесия.

Дългов балон

Universa Investments, консултирана от Насим Талеб, прогнозира пазарен срив, надхвърлящ мащабите на Голямата депресия от 1929 г., поради огромен дългов балон, образуван в периода на свръхниски лихвени проценти. Също така заплахата от неизпълнение на корпоративни дългове, изострена от по-строгата кредитна среда и пълноценна рецесия, може да доведе до неизпълнение на задължения за близо $1 трилион, по оценка на Bank of America.

Надценяване на S&P 500

Част от S&P 500 изглежда надценена, което се дължи на борсовата лудост по време на пандемията, особено в случая на избрани технологични акции, наречени “Великолепната седморка”.

С края на ерата на изключителна ликвидност легендарният инвеститор Джеръми Грантъм и други изразиха опасения за потенциален спад от 52% до 60% на S&P 500, позовавайки се на свръхценовостта и историческите паралели с периоди като 1929 г. и 2000 г.

Събитие тип “черен лебед”

Макар че събитията от типа “черен лебед” са непредсказуеми по своята същност, опасенията са породени от геополитическите рискове, по-специално от ескалиращото напрежение между САЩ и Китай.

Икономистът Нуриел Рубини предупреди, че военна конфронтация между свръхсилите може да доведе до световна икономическа катастрофа с потенциален неконвенционален (ядрен) конфликт. Други геополитически рискове, като например конфликт в Близкия изток, биха могли да доведат до скок на цените на петрола, допринасяйки за стагфлационна криза и потенциални загуби за инвеститорите в размер на трилиони долари през следващото десетилетие.

Въпреки преобладаващите бичи настроения, инвеститорите се призовават да останат бдителни и да вземат предвид тези значителни рискове в пазарния пейзаж за следващата година.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.