НАЧАЛО Други

Кой изкарва най-много пари от руският петрол?

май 15, 2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кой изкарва най-много пари от руският петрол?

Въпросът за евтиния внос на петрол от Русия и за това кой е спечелил от него е предмет на дебати в последно време. Това накара медиите и депутата от Раджа Сабха (горната камара на парламента на Индия) Джаухар Сиркар да изразят загриженост относно участието на две частни рафинерии в Гуджарат.

Сиркар твърди, че тези рафинерии са се облагодетелствали от реекспорт на руски суров петрол, предназначен за Индия.

В писмо до Министерството на външните работи Сиркар е поискал информация за индийските рафинерии, които са се възползвали от това и до каква степен те са доставяли руски петрол за други държави на завишени цени.

Въпреки че в писмото са обвинени две рафинерии от Гуджарат в извличане на печалба, те не са назовани поименно. То обаче повдига въпроси относно легитимността на такава мащабна операция, която не би могла да се осъществи без официална подкрепа.

Сиркар цитира и статия от Financial Times, в която се споменава, че базираната в Мумбай Gatik Ship Management е закупила 54 танкера миналата година, за да се възползва от руския петрол.

Тези доклади предполагат, че Gatik Ship Management е транспортирала повече от половината от 83-те милиона барела руски суров петрол и петролни продукти, докарани в индийските пристанища.

Сиркар твърди, че индийските частни рафинерии са могли да внасят евтиния суров петрол само поради позицията на Индия по отношение на руско-украинската война и руския суров петрол.

Той обаче твърди също, че този евтин внос не е довел до по-ниски цени за местните потребители. Освен това двете частни рафинерии, базирани в Гуджарат, са реализирали безпрецедентни печалби от реекспорт на руски суров петрол, предназначен за Индия.

Данните, публикувани от звеното за планиране и анализ на петрола, показват, че вносът на суров петрол от Русия се е увеличил значително – от по-малко от 1% преди началото на конфликта между Русия и Украйна през февруари 2022 г. до близо 34%.

Не е ясно дали тези данни включват реекспортирания руски суров петрол. Същевременно вносът на суров петрол от държавите от ОПЕК е намалял, а Индия е внесла суров петрол на стойност $158.3 милиарда през финансовата 2023 г.

Спадът в местното производство на суров петрол и кондензат, съчетан с неочаквания данък върху добива на суров петрол от местни находища, е довел до увеличаване на вноса на суров петрол съответно с 8.9% през март и 9.5% през финансовата 2022 г. и финансовата година, приключила през 2023 г.

В заключение, въпросът за това кой е спечелил от евтиния внос на петрол от Русия е спорен и изисква по-нататъшно разследване. Участието на две частни рафинерии, базирани в Гуджарат, и предполагаемото им облагодетелстване от реекспорт на руски суров петрол, предназначен за Индия, поражда опасения относно легитимността на такава мащабна операция.

От решаващо значение е да се установи дали тази операция е получила официален патронаж и помощ, както твърди Сиркар. Освен това въздействието на този евтин внос върху местните потребители продължава да буди безпокойство, тъй като той не е довел до намаляване на цените.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.