НАЧАЛО Други

Кои са двата фактора, които мога да вкарат САЩ в рецесия

ноември 3, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кои са двата фактора, които мога да вкарат САЩ в рецесия

Икономистът Нуриел Рубини, известен като "Dr. Doom" заради своите последователно мечи прогнози за пазара, идентифицира два съществени риска, които потенциално могат да доведат САЩ до рецесия.

Въпреки настоящия силен икономически растеж и стабилния пазар на труда, Рубини подчерта, че рисковете от рецесия продължават да съществуват.

Първият риск е свързан с възможността за икономически сценарий, при който растежът на БВП остава силен, а базисната инфлация – трайно висока. Това би могло да накара Федералния резерв да увеличи лихвените проценти, което може да доведе до прекомерно затягане на финансовите условия и евентуално до рецесия.

Вторият риск е свързан с потенциалното разпространение на конфликта между Израел и Хамас в други части на региона, което може да привлече големи производители на петрол като Иран. Това би могло да доведе до значителен скок в цените на петрола, напомнящ стагфлационния шок от 70-те години на ХХ в., и евентуално да доведе до рецесия.

Рубини предупреди също, че не може да се изключи кратка и плитка рецесия през следващата година, въпреки че понастоящем тя изглежда по-малко вероятна от мекото приземяване. Той също така отбеляза, че финансовите пазари може да не отчитат адекватно вероятността тези конфликти да ескалират в регионален план.

Инвеститорите, които предполагат, че конфликтът между Израел и Хамас ще остане овладян, може да се окажат изненадани. Ако конфликтът се разпространи, акциите могат да продължат да се понижават, което може да доведе до навлизане в мечи пазар. Освен това доходността на облигациите може да се понижи, тъй като инвеститорите ще търсят сигурни активи като американските държавни ценни книжа.

Въпреки че Федералният резерв остави открита възможността за бъдещи повишения на лихвените проценти, много инвеститори смятат, че цикълът на повишаване на лихвените проценти е приключил.

Други икономисти също изразяват опасения относно рисковете от рецесия, въпреки устойчивостта на икономиката и положителното представяне на фондовия пазар през тази година.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.