НАЧАЛО Други

3 инвестиции, които да не правим по време на рецесия

ноември 3, 2023 9:10 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
3 инвестиции, които да не правим по време на рецесия

Тъй като през годините Федералният резерв увеличава лихвените проценти, за да ограничи инфлацията и потенциално да сигнализира за предстояща рецесия, инвеститорите са принудени да обмислят най-добрия начин на действие за преодоляване на икономическата буря.

Въпреки че някои от тях могат да изберат по-консервативен подход, историята показва, че премереното увеличаване на степента на агресия може да се окаже по-разумният ход. Това включва стратегическо увеличаване на експозицията към активи, които предлагат потенциал за по-висока възвръщаемост. В тази статия са описани три инвестиции, от които трябва да се пазите, ако пазарът е на път да изпадне в рецесия.

  • Облигации

Облигациите, които обикновено се считат за по-сигурна опция в сравнение с акциите, изискват внимателно разглеждане, особено във времена на променящи се лихвени проценти. Повишаването на лихвените проценти може да доведе до спад в цените на облигациите, особено на тези с удължен матуритет.

В очакване на рецесия инвеститорите могат да се насочат към облигациите, очаквайки Федералният резерв да намали лихвените проценти, за да подкрепи цените на облигациите. Това прави рецесията подходящ момент за инвестиране в облигации, ако лихвените проценти все още не са спаднали. Въпреки това се препоръчва предпазливост, когато лихвените проценти са готови да се повишат, което обикновено се случва по време и след рецесия. Макар че облигациите могат да предлагат чувство за сигурност, когато икономиката възстанови темпото си, преобладаващите лихвени проценти вероятно ще се повишат, което ще доведе до спад в цените на облигациите.

  • Задлъжнели компании

Дружествата, обременени с високи нива на дълг, особено тези, които са чувствителни към повишаването на лихвените проценти, изискват повишено внимание. Такива компании често изпитват значително понижение на цените на акциите както преди, така и по време на рецесия.

Инвеститорите отчитат рисковете, свързани със задлъжнялостта на дадена компания, което води до корекции в цените на акциите в посока надолу. Ако компанията е изправена пред спад на продажбите, което е често срещан сценарий по време на рецесия, изпълнението на лихвените задължения става трудно, което може да доведе до фалит. Макар че оцелелите компании в крайна сметка могат да донесат атрактивна възвръщаемост, инвеститорите трябва да имат предвид, че пазарът може първоначално да ги подцени. В някои случаи компаниите може да не издържат, което ще доведе до потенциални загуби за инвеститорите.

  • Високорискови активи като опции

Опциите – високорискова и високодоходна инвестиционна стратегия – не се препоръчват по време на рецесия поради повишената несигурност. Тези финансови инструменти включват спекулации дали цената на акциите ще надхвърли или ще падне под определен праг в рамките на определен период от време.

Предвид присъщата на рецесията непредсказуемост, опциите стават още по-рискови. Успешното прогнозиране както на посоката, така и на времето на движение на цените на акциите е от съществено значение.

Неправилната прогноза може да доведе до пълна загуба на инвестицията или да наложи вливане на допълнителен капитал.

  • Заключение

Инвестирането в условията на рецесия изисква внимателно обмисляне, тъй като нестабилността на пазара може да предизвика желание за избягване на краткосрочни загуби. От решаващо значение е обаче да се запази фокусът върху дългосрочните цели, като се признае, че предстоят по-добри дни, когато пазарът претърпи съживяване.

Прилагайте стратегии, които не позволяват на емоциите да влияят върху вземането на решения, като се съобразяват с индивидуалната ви толерантност към риска и инвестиционните ви цели.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.