НАЧАЛО Други

Китайските банки се отдръпват от Русия заради опасения от американски санкции

01.05.2024 0:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайските банки се отдръпват от Русия заради опасения от американски санкции

САЩ наложиха различни санкции на Русия и руските субекти след нахлуването на страната в Украйна през 2022 г. Сега перспективата за разширяване на обхвата на тези санкции към китайските банки - страна, която Вашингтон обвинява, че подкрепя военните начинания на Москва - възпрепятства финансовите транзакции, които улесняват невоенната търговия от Китай към Русия.

Това представлява все по-голямо предизвикателство за малките китайски износители, както отбелязват източници, запознати с търговските и банковите операции.

Тъй като големите китайски банки намаляват финансирането на транзакции, свързани с Русия, някои китайски компании се обръщат към малки банки в близост и алтернативни канали за финансиране, включително криптовалути, въпреки забраната ѝ в Китай от 2021 г., както съобщи Reuters.

Търсене на алтернативни пътища

Според източниците от миналия месец насам китайските банки са засилили надзора си върху транзакциите, свързани с Русия, или са преустановили изцяло дейността си, за да избегнат потенциални американски санкции.

Търговска организация в югоизточна провинция, представляваща китайски предприятия с интереси в Русия, прогнозира, че транзакциите между Китай и Русия все повече ще се насочват към тайни канали, макар и да отчита свързаните с това рискове.

Руски банкер от Москва, изказа предположение, че прибягването до криптовалути може да се окаже единствената реална възможност, тъй като „е невъзможно да се премине през KYC (опознай своя клиент) процедурите в китайските банки, независимо от техния размер“.

Заплахи, свързани със санкциите

След срещата между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайския първи дипломат Ван И в Пекин, Блинкен изрази „сериозна загриженост“ относно предполагаемата подкрепа на Пекин за действията на Русия в Украйна. Въпреки това посещението отбеляза още една стъпка в подобряването на двустранните отношения след исторически ниския им спад през миналата година.

Въпреки че официални лица предупредиха, че САЩ са готови да предприемат действия срещу китайски финансови институции, улесняващи търговията със стоки с гражданско и военно приложение, Reuters съобщи, че към момента Вашингтон не разполага с план за прилагане на такива мерки.

Говорителят на китайското външно министерство подчерта, че Китай отхвърля всякакви незаконни, едностранни санкции и подчерта, че нормалното търговско сътрудничество между Китай и Русия не трябва да бъде нарушавано от никоя външна страна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.