НАЧАЛО Други

Китайският юан не представлява реална заплаха за долара – ето защо

октомври 11, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайският юан не представлява реална заплаха за долара – ето защо

Дискусиите около дедоларизацията през последните години до голяма степен могат да се разглеждат като шум, тъй като RBC Wealth Management твърди, че никоя друга валута не притежава потенциала да измести господстващото положение на щатския долар.

Според глобалния портфолио мениджър Алън Робинсън претенденти като еврото, японската йена и китайския юан не притежават достатъчно голяма част от световните резерви, за да отправят съществено предизвикателство към господството на долара.

Робинсън заяви:

Какво може да замени долара като резервна валута? Двата най-близки претендента – еврото и йената – увеличиха дела си в резервите, но не до степента, в която доларът загуби.

Той също така отбеляза:

И макар че Китай би искал неговият юан да измести долара, делът на тази валута в световните резерви остава нищожните 2.5%, въпреки че някои авторитарни режими изглеждат все по-привлечени от тази валута… Не смятаме, че някоя отделна валута е в състояние да замени долара в световната резервна система.

Въпреки постепенното намаляване на господстващото му положение от 2000 г. насам, данните на Международния валутен фонд показват, че на долара все още се падат над половината от общите световни резерви. Към края на второто тримесечие на 2023 г. МВФ съобщи, че зелените пари имат 59% дял от световните резерви, което далеч надхвърля комбинирания дял от 27%, притежаван от еврото, йената и юана.

Дори когато Китай и Русия увеличиха усилията си да оспорят превъзходството на долара, той успя да запази статута си на основна световна валута. Тази устойчивост е очевидна дори пред действията на Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Призивът на Пекин към доставчиците на петрол от Близкия изток да сключват сделки със суров петрол в юани, а не в долари, както и забраната на Москва “недружелюбни” държави да уреждат договори за природен газ във валута, различна от руската рубла, не подкопаха значително позициите на долара.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.