НАЧАЛО Други

Бъдещето на Близкия изток изглежда все по-несигурно след атаката на Хамас над Израел

октомври 10, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бъдещето на Близкия изток изглежда все по-несигурно след атаката на Хамас над Израел

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман си представя Близкия изток, обединен от общи икономически интереси, включително новаторски съюз с Израел.

Той изрази оптимизъм относно потенциалните преговори за палестинска държава – исторически спорен въпрос. САЩ участваха активно в ръководенето на тези преговори, очаквайки значителен пробив, подобен на този от епохата след Студената война.

След неотдавнашните смъртоносни нападения на бойната групировка Хамас срещу Израел обаче тези перспективи бяха осуетени. Сега фокусът се измества върху Иран, твърд поддръжник на въоръжената съпротива срещу Израел и ключов финансов и военен поддръжник на Хамас. В отговор на това престолонаследникът принц Мохамед се върна към по-традиционната позиция на Саудитска Арабия по отношение на израелско-палестинския конфликт, като подчерта подкрепата за правата на палестинците.

Престолонаследникът, преди това предприе стъпки за деескалация на напрежението в региона, като се стремеше да запази амбициозния си план за трансформиране на икономиката на Саудитска Арабия до 2030 г. Тази инициатива, която е от централно значение за региона поради религиозното му значение, изисква деликатен баланс между религиозните и светските цели.

Аргументите на принца се въртят около идеята, че икономическият просперитет на Саудитска Арабия ще се разпростре и върху региона, обременен от продължителни конфликти и идеологически разделения.

Той осъществява дипломатически ангажименти с Иран, Йемен и дори се свързва със сирийския Башар Асад, като кулминацията е убеждението, че стабилността на региона е от решаващо значение за всички, включително иранците и палестинците.

Въпреки това изненадващото нападение на Хамас срещу Израел, довело до значителни жертви и от двете страни, на практика подкопава всяко потенциално споразумение между Израел и палестинските власти, което би могло да подкрепи целите на Саудитска Арабия. Вследствие на това перспективата за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия вероятно се отлага.

Във вътрешен план реакцията сред саудитското население предизвиква безпокойство. В страна със строго контролирани медии обществените настроения онлайн клонят към подкрепа на Хамас и осъждане на Израел. Тази рязка промяна в обществените нагласи поставя под въпрос визията на принца за обединен Близък изток, изграден върху икономически просперитет.

Саудитското външно министерство призова за прекратяване на военните действия от двете страни, като отдаде взривоопасната ситуация на политиката на Израел спрямо палестинския народ. Това изявление, макар да показва подкрепа за действията на Хамас, предизвика критики, особено от страна на съюзниците на Израел в САЩ.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.