НАЧАЛО Други

Китай се зарече, че ще се стабилизира икономиката – инвеститорите не са убедени

09.03.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай се зарече, че ще се стабилизира икономиката – инвеститорите не са убедени

Китайските лидери са решени да постигнат значителен икономически растеж през тази година, като поставят акцент върху технологичните иновации.

Премиерът Ли Цян обяви целеви темп на растеж от около 5% за 2024 г., като призна предизвикателствата, породени от Ковид пандемията. Точното изпълнение на тази визия обаче остава несигурно, което разочарова инвеститорите и води до спад на пазарите.

Анализаторите са скептично настроени относно ефикасността на обявените от Ли мерки, особено за справяне с дефлационния натиск и стагниращите доходи на домакинствата.

Въпреки че Китай избягва мащабни програми за стимулиране, каквито се наблюдават на други места, продължават да съществуват опасения, свързани с намаляващите доходи на домакинствата и обезценяването на имотите.

Управлението на икономическия растеж при ограничаване на държавния дълг представлява деликатен баланс за Пекин. Местните власти, натоварени с ограниченията, свързани с пандемията, и със спада на пазара на недвижими имоти, са изправени пред значителна дългова тежест. Консервативният фискален подход на Ли, който поддържа бюджетен дефицит от 3% и разрешава ограничено емитиране на специални облигации от местните власти, отразява предпазливостта при стимулирането на икономиката.

Налице е стратегическа промяна към приоритизиране на финансирането на науката и технологиите с цел модернизиране на индустриалния пейзаж. Премиерът Ли акцентира върху напредъка на “новите производителни сили” като изкуствения интелект и възобновяемата енергия, за да се позиционира Китай като лидер в критичните технологии в световен мащаб.

Управителят на Китайската народна банка Пан Гуншън намекна за потенциално намаляване на лихвените проценти и поддържане на достатъчна ликвидност в подкрепа на доверието и стабилизиране на цените. Анализаторите очакват целенасочени интервенции, особено в сектори като технологиите, енергетиката и потреблението, които да стимулират растежа в условията на икономически предизвикателства.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.