НАЧАЛО Други

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

09.12.2023 11:15 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

Неотдавна Европейският съвет и парламентът постигнаха консенсус по нови разпоредби, които предоставят на държавите – членки на ЕС, правомощието да предприемат действия срещу руски и беларуски субекти, които продължават да внасят руски газ в Европа. Тези действия включват закупуване на капацитет за внос в критични за ЕС терминали и тръбопроводи, въпреки пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Очаква се това временно споразумение да получи одобрение и приемане от двете институции, като кулминацията му ще бъде последният законодателен етап преди евродепутатите да гласуват плановете, вероятно през следващата година.

Според Европейския съвет тези предложения дават приоритет на защитата на “жизненоважните интереси в областта на сигурността” на държавите – членки на ЕС, като същевременно отчитат целите за сигурност на доставките и диверсификация. Ако бъде официално санкционирано, предложеното законодателство ще даде възможност на собствениците на инфраструктура за внос на газ в ЕС да прекъснат връзките си с компаниите, внасящи руски газ, без да бъдат подложени на значителни финансови санкции за нарушаване на договорите.

Освен това тези нови правила имат за цел да проправят пътя за намаляване на последните остатъци от вноса на газ в ЕС от Русия – основен доставчик на газ за Европа преди конфликта в Украйна, започнал през февруари миналата година.

След избухването на конфликта редица държави от ЕС предприеха мерки за намаляване на зависимостта от руския газ. Едновременно с това Москва ограничи доставките по своите газопроводи, като намали за неопределено време потока по газопровода “Северен поток 1”.

Понастоящем ЕС зависи от Русия за около 10% от своя газ, внасян предимно чрез танкери, превозващи втечнен природен газ. Въпреки това някои държави-членки, като Австрия и Унгария, разчитат в голяма степен на руските доставки.

Експертите предполагат, че кризата с доставките на газ в Европа е започнала да се стабилизира след смущенията, причинени от затварянето на руските газопроводи. Рекордно високи нива на съхранение на газ бяха достигнати при навлизането в зимния сезон, а световният пазар очаква нови източници на втечнен природен газ през следващите две години.

Анализаторите на HSBC прогнозират, че при нормални зимни температури газовите хранилища на блока ще останат пълни с над 40% до края на зимата – количество, което е значително над дългосрочната средна стойност. Дори и в случай на два месеца с температури под средните, газовите резерви ще надхвърлят 30% от капацитета си до март 2024 г., което HSBC счита за “достатъчно“.

Банката прогнозира спад на цените на едро на природния газ за Европа до 2026 г. с пускането на нови проекти за втечнен природен газ в САЩ и Катар, които се очаква да увеличат предлагането на пазара.

HSBC прогнозира, че европейският бенчмарк за газ ще бъде средно $13.20 за милион британски термични единици (mBtu) през 2024 г., в сравнение с над $40/mBtu през 2022 г., когато Русия спря доставките на газ за Запада. До 2026 г. европейският газов бенчмарк може да намалее до $10/mBtu, според прогнозите на HSBC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google влиза в партньорство с Reddit за иновации в сектора на AI

Наскоро Reddit и Google обявиха новаторско партньорство, насочено към увеличаване на възможностите на моделите на изкуствения интелект на Google.

25.02.2024 12:00 2 мин. четене

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.