НАЧАЛО Други

Китай забрани на правителството да използва чипове на AMD и Intel

24.03.2024 14:20 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай забрани на правителството да използва чипове на AMD и Intel

Както съобщи Financial Times, Китай е представил директиви, целящи постепенното прекратяване на използването на американски микропроцесори, произведени от Intel (INTC.O) и AMD (AMD.O), в правителствени компютри и сървъри.

Освен това в насоките се предлага отказ от операционната система Windows на Microsoft (MSFT.O) и софтуера за бази данни, произведен в чужбина, в полза на местни алтернативи, според същия доклад.

Държавните органи на ниво община са инструктирани да включат в своите процедури за възлагане на обществени поръчки критерии, които дават приоритет на “безопасни и надеждни” процесори и операционни системи, отбелязва вестникът.

В края на декември китайското министерство на промишлеността публикува изявление, включващо три отделни списъка на процесори, операционни системи и централизирани бази данни, считани за “безопасни и надеждни” за тригодишен период след публикуването им, като всички те са доставени от китайски компании, потвърдиха проверките на Reuters.

Информационната служба на Държавния съвет, която отговаря за медийните запитвания на китайския кабинет, не даде незабавен отговор на изпратеното по факс искане за коментар.

Съединените щати се стремят да увеличат вътрешното производство на полупроводници и да намалят зависимостта си от Китай и Тайван, особено с прилагането на Закона за чиповете и науката от 2022 г. на администрацията на Байдън.

Този закон има за цел да укрепи капацитета на САЩ в областта на полупроводниците и предлага финансова помощ за местното производство, включително субсидии за производството на усъвършенствани чипове.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.