НАЧАЛО Други

Китай вече не е най-големият търговски партньор на САЩ – ето кой го измести

септември 20, 2023 9:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай вече не е най-големият търговски партньор на САЩ – ето кой го измести

Bloomberg публикува статия, в която се казва, че Мексико току-що е задминало Китай като най-голям износител за САЩ.

Конкурентната новинарска служба прилага сложна формула, като използва 12-месечната средна стойност на дела на вноса в САЩ.

Но в действителност южната съседка на Америка държи титлата през цялата 2023 г. Разглеждайки ситуацията на тримесечни серии обаче, измерващи търговията на база платежен баланс, Мексико зае лидерската позиция през третото тримесечие на 2022 г.

Двете серии не се различават съществено една от друга. Данните, които Bloomberg използва, са по-навременни и се основават на документи, събрани от Митническата и гранична защита на САЩ. Междувременно данните за платежния баланс са коригирани, за да съответстват на изчисленията на брутния вътрешен продукт, и се изготвят на тримесечие, а не на месец.

Няколко разлики: данните за БП (баланс на плащания) отчитат като внос покупките на стоки в чужбина от американските военни или покупките на гориво, извършени в чуждестранни пристанища от американските въздушни и морски превозвачи..

В заключение може да се каже, че търговските отношения между САЩ и Китай се влошават, а Мексико е облагодетелствана страна, тъй като компаниите търсят страни с по-приятелски настроени правителства.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.