НАЧАЛО Други

Китай трябва спешно да предприеме мерки за имотната криза – МВФ

октомври 10, 2023 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай трябва спешно да предприеме мерки за имотната криза – МВФ

Проблемите с недвижимите имоти в Китай изискват "решителна" реакция от страна на официалните лица, за да се възстанови доверието, заяви Международният валутен фонд.

По време на пресконференция, след като представи по-ниски прогнози за икономическия растеж на страната в рамките на базираната във Вашингтон “Световна икономическа перспектива” на кредитора, главният икономист Пиер-Оливие Гуриншас подчерта необходимостта от решителна политика.

Ясно е, че това изисква решителни действия от страна на властите“, заяви Гуриншас пред репортери в Маракеш, Мароко, във вторник.

Според него официалните лица в Пекин трябва да помогнат за преструктурирането на изпитващите затруднения строителни предприемачи, да се уверят, че няма да се увеличи финансовата нестабилност, да се уверят, че тя ще остане локализирана на пазара на недвижими имоти и няма да се разпространи в по-широката финансова система, и да помогнат за възстановяване на доверието на домакинствата.

Гуринчас говори в момент, в който се появиха новини, че Китай обмисля да увеличи бюджетния си дефицит за 2023 г., тъй като правителството се готви да пусне нов кръг от стимули, за да подпомогне постигането на официалната цел за растеж.

През последните месеци китайското правителство засили помощта за икономиката с частични действия. То понижи основните лихвени проценти, освободи повече дългосрочни парични средства в банковата система, добави подкрепа за продажбите на жилища и потреблението на домакинствата и ускори емитирането на специални облигации на местните власти от август насам.

Въпреки това перспективите не показват особени признаци на подобрение.

МВФ намали прогнозата си за растежа на Китай за тази година от 5.2% на 5%, а за следващата година – от 4.5% на 4.2%, като заяви, че икономиката губи инерция заради спада на инвестициите в недвижими имоти и цените на жилищата, който застрашава държавните приходи от продажби на земя, както и заради слабите потребителски нагласи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.