НАЧАЛО Други

Китай се съгласи да обмени $6.5 милиарда с Аржентина

октомври 19, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай се съгласи да обмени $6.5 милиарда с Аржентина

Аржентина ще има по-голям достъп до китайски юани по силата на споразумение за обмен на валута, което ще подпомогне спадащото песо.

Повишението е част от предишна суапова сделка, която беше постигната по-рано през 2023 г., и бележи втория път, когато Аржентина се възползва от услугите на китайската централна банка.

Китай увеличи сумата и вместо $5 милиарда получаваме $6.5 милиарда“, заяви аржентинският президент Алберто Фернандес пред Радио 10 в Китай, според Reuters.

Той добави:

Всеки път, когато преминавахме през трудни времена, правителството на Си Дзинпин ни оказваше подкрепа. Това е важна стъпка, така че производството [Аржентина] да не спре.

Валутният суап е сделка, сключена от две централни банки, които едновременно разменят определено количество валута с обещанието да си го върнат при договорен лихвен процент. Суаповата сделка на Аржентина с Китай ще ѝ позволи да попълни валутните си резерви, които почти изчезнаха в условията на икономическа криза.

Инфлацията се покачи до 138%, а централната банка повиши лихвените проценти до 133% в отговор на това. Резервите в долари се свиха до отрицателни нива.

Междувременно нарастващата зависимост на Аржентина от юана бележи още един случай на дедоларизация, тъй като някои държави се стремят да се откажат от зелените пари. Китай насърчава глобалното използване на юана като претендент за долара в световните финанси и през последните години сключи множество споразумения за валутен суап.

Други южноамерикански държави се обърнаха към юана, а през изминалата седмица Египет за първи път емитира деноминирани в юани “облигации на панди“. Русия също използва китайския юан за уреждане на все повече търговски сделки с други държави.

Но въпреки последната стъпка на Аржентина към юана, този уикенд в страната предстоят президентски избори, а кандидатът Хавиер Милей планира да доларизира икономиката, като се откаже изцяло от песото.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.