НАЧАЛО Други

Икономиката на Китай се разраства с невероятни темпове според последни данни

октомври 19, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай се разраства с невероятни темпове според последни данни

БВП на Китай нарасна с 4.9% на годишна база през третото тримесечие, надминавайки пазарните очаквания поради засилената подкрепа за икономиката от страна на Пекин, както съобщи Националното статистическо бюро (НСБ) на Китай.

Този ръст е значително подобрение в сравнение с разширяването с 0.5% през предходното тримесечие. Прогнозите на икономистите бяха за 4.5% годишен ръст. През първото тримесечие БВП нарасна с 4.5% на годишна база, а през второто тримесечие увеличението бе 6.3%.

Китайските официални лица изразиха предпазливост, като отбелязаха по-сложната външна среда и недостатъчното вътрешно търсене. За да изпълни и без това ниската си цел за годишен растеж от 5%, Пекин предприе мерки за стабилизиране на имотния и банковия сектор, както и за укрепване на фондовия пазар и юана.

Говорителят на НБС Шън Лаюн заяви, че Китай е на път да постигне целта си за 2023 г., като се очаква икономиката да продължи да се подобрява и през четвъртото тримесечие. Той обаче подчерта сериозното въздействие на пандемията върху частния сектор и необходимостта от правителствена подкрепа.

Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis, подчерта, че неотдавнашните усилия за стабилизиране от страна на Пекин показват отговор на възникващите проблеми във финансовата система. Тя изрази съмнения, че ръст от 5% за годината ще бъде достатъчен за преодоляване на тези опасения.

Продажбите на дребно през септември показаха 5.5% увеличение спрямо същия период на миналата година, което не оправда надеждите за двуцифрен растеж след пандемията. Инвестициите в дълготрайни активи, които са ключов показател за капиталовите разходи, нараснаха с 3,1% през първите девет месеца на годината. Пекин се фокусира върху стимулирането на високотехнологичното производство и стремежа към технологична самодостатъчност.

Инвестициите в недвижими имоти обаче отбелязаха спад от 9.1% през същия период, което отразява широко разпространеното неизпълнение на дългове от страна на строителните предприемачи и вялите продажби на апартаменти. Новозапочнатите жилища намаляха с над 20% в сравнение с предходната година.

Китай работи за преминаване на икономиката си от инвестиции, захранвани с дългове, към по-устойчив растеж, като набляга на потребителските услуги и високотехнологичното производство. Тази промяна е предизвикателство, особено предвид забавянето на сектора на недвижимите имоти, което се отразява на доверието.

В края на септември инвестициите в частния сектор се понижиха с 0.6%, което е допълнителен спад спрямо спада от 0.2% през юни. Индустриалното производство, което е съществен двигател на китайския растеж, отбеляза увеличение с 4.5% през септември спрямо предходната година.

Несигурността заобикаля китайския износ поради фактори като конфликта между Израел и Хамас в Близкия изток и обтегнатите отношения между САЩ и Китай. Анализаторите на Goldman Sachs отбелязаха положителните признаци в икономиката, но очакваха по-нататъшни мерки за облекчаване на политиката, особено предвид продължаващия спад в сектора на недвижимите имоти и крехкото доверие.

След оповестяването на данните индексът CSI 300 на компаниите, листвани в континентален Китай, спадна с 0.7%. Марсела Чоу, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, очаква сектори като модерното производство и възобновяемата енергия да се възползват от устойчивата политическа подкрепа на Пекин.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Икономиката на Китай се разраства с невероятни темпове според последни данни”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.