НАЧАЛО Други

Китай и Саудитска Арабия стигнаха до споразумение за $7 милиарда

ноември 21, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай и Саудитска Арабия стигнаха до споразумение за $7 милиарда

Наскоро Китай и Саудитска Арабия финализираха споразумение за валутен суап на стойност $7 милиарда, което е част от глобалното оттегляне от щатския долар.

Споразумението е с продължителност три години и дава възможност за обмен на до 50 милиарда юана или 26 милиарда риала. Макар и на пръв поглед скромно, значението му е голямо, като се има предвид позицията на Саудитска Арабия като основен износител на петрол в света и господстващото положение на долара в световната търговия с петрол.

Въпреки че Русия е основният източник на петрол за Китай, китайските митнически данни от 2022 г. показват внос на саудитски суров петрол на стойност $65 милиарда, което представлява около 83% от общия износ на Китай от Саудитска Арабия. В стремежа си да намали влиянието на долара Китай активно насърчава интернационализацията на юана.

Докладите на RBC и JPMorgan подчертават тази промяна. RBC отбеляза, че една четвърт от търговията на Русия извън Китай използва юана за разплащания, докато JPMorgan подчерта нарастващата тенденция за търговия с петрол във валути, различни от долара. Линиите за валутни суапове на Китай достигнаха 117.1 милиарда юана през септември, което е рекордно високо равнище според анализ на Bloomberg.

През тази година Китай сключи подобни споразумения за валутен суап с държави като Аржентина, като натрупа 29 активни суап споразумения на обща стойност над 4 трилиона юана. Пекин допълнително насърчава чуждестранния достъп до пазарите си чрез емитиране на облигации тип “панда“. По време на неотдавнашната инициатива “Пояс и път” китайските банки отпуснаха заеми в юани на държави като Перу и Малайзия, подчертавайки ангажимента си да разширят глобалния обхват на юана.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.