Home

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

22.06.2024 10:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

Китай предупреди за потенциална “търговска война” в отговор на действията на ЕС.

Хабек има за цел да обсъди предложените мита и да намали риска от ответни действия от страна на Китай, които биха могли да окажат отрицателно въздействие върху германските предприятия. Основните германски производители на автомобили се противопоставиха категорично на митата на ЕС, което подчерта важната роля, която Германия играе в тези дискусии.

В изненадващ ход министърът разкритикува 11-месечния стратегически документ на Германия за Китай, като го нарече твърде “краткосрочен” и се застъпи за по-ориентиран към бъдещето и единен европейски подход.

Китай вече започна да предприема контрамерки, като местните автомобилопроизводители призоваха правителството да увеличи митата върху европейските автомобили с бензинови двигатели и да разследва вноса на свинско месо от ЕС. Говорител на китайското министерство на търговията обвини Германия за ескалацията, като предупреди, че по-нататъшните действия могат да предизвикат търговска война.

Икономическите и политическите фактори са все по-благоприятни за отношенията между САЩ и Германия. През първото тримесечие на 2024 г. търговията на Германия със Съединените щати надхвърли търговията ѝ с Китай, с което сложи край на осемгодишният период, в който Китай бе най-големият търговски партньор на Германия.

Посещението на Хабек се счита за възможност да обясни неотдавнашното обявяване на митата и да потърси по-широк достъп за германските компании до китайския пазар. Въпреки това той смекчи очакванията, като отбеляза, че не очаква преодоляване на търговското напрежение по време на това посещение.

Германия следва стратегия за “понижаване на риска” на икономиката си, намалявайки зависимостта си от всяка друга държава. Последните данни показват, че германският износ за Китай е спаднал с 14% през май спрямо предходната година, докато износът за САЩ е нараснал с 4.1%.

Резултатите от посещението на Хабек и продължаващото търговско напрежение между ЕС и Китай ще окажат значително влияние върху световната икономика. В качеството си на втората по големина икономика в света, отговорите на Китай за предложените мита ще бъдат внимателно следени от международните финансови пазари и политиците.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Riot Platforms придобива Block Mining, за да разшири добивния капацитет на Биткойн

Riot Platforms, основен играч в добива на BTC, ще купи Block Mining, базиран в Кентъки, в сделка на стойност $92.5 милиона.

24.07.2024 18:30 1мин. четене

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Ethena ще инвестира в токенизирани активи от реалния свят: BlackRock е от кандидатите

Ethena, организацията, която стои зад USDe токена, е готова да инвестира част от резервите си в токенизирани активи от реалния свят (RWA).

24.07.2024 14:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.