НАЧАЛО Регулации

Китай обяви кражбата на NFT за престъпление

ноември 11, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай обяви кражбата на NFT за престъпление

Китай официално обяви присвояването на дигитални колекции, включително NFT (незаменяеми токени), за криминално престъпление, с което отбеляза значително отклонение в правното третиране на дигиталните активи.

Съобщението, публикувано на 10 ноември, подчертава нова перспектива, която разглежда дигиталните колекции едновременно като данни и виртуална собственост.

В изявлението се подчертава, че кражбата на дигитални колекции надхвърля неоторизирания достъп, като включва проникване в системите, в които се намират тези активи. Следователно подобни действия ще се третират като кражба и незаконно придобиване на данни от компютърни информационни системи. Тази двойна класификация подчертава ангажимента на Китай да опазва дигиталните активи и да ги третира със същата сериозност като физическата собственост.

От решаващо значение е, че в изявлението дигиталните колекции се определят като “мрежова виртуална собственост“, което е ключово признание в наказателното право. Тази яснота е особено важна предвид технологичния характер на тези активи.

Освен това китайското правителство изрично споменава NFT в декларацията си, признавайки техните уникални характеристики, произтичащи от блокчейн технологията. NFT са известни със своите активи, които не могат да бъдат копирани, защитени от подправяне и постоянно съхранявани, се считат за ценни и податливи на кражба.

Въпреки забраната на Китай за дейности, свързани с криптовалути, от 2021 г. насам, в страната се наблюдава нарастващ интерес към NFT сектора.

В изявлението обаче се пояснява, че Китай все още не е създал “вторичен пазар на потоци” за тези дигитални колекции. Независимо от това потребителите могат да разчитат на платформи за търговия за дейности като закупуване, събиране, прехвърляне или унищожаване на тези активи, като си гарантират изключително притежание и контрол.

Това решение на китайското правителство не само създава правен прецедент, но и означава далновиден подход към защитата на дигиталните активи. То отразява еволюиращото разбиране за собствеността в цифровата ера и създава ориентир за други държави, които се борят с подобни предизвикателства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Регулаторите на ценни книжа по света предлагат нови подобрения в законите за дигиталните активи

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) наскоро представи заключителния си доклад, съдържащ 18 предложения за политики за управление на дигитални активи, с цел да се установи единство и стабилен надзор на световните пазари на ценни книжа.

ноември 18, 2023 10:00 2 мин. четене

Турция затяга крипто регулациите догодина – борсите са основен фокус

Турция ще въведе нови правила за криптовалутите, които се очаква да бъдат представени през 2024 г. Този ход идва, тъй като правителството се стреми да регулира процъфтяващата крипто индустрия на фона на нарастващата инфлация.

ноември 16, 2023 10:00 2 мин. четене

CFTC съобщи за над $4 милиарда в глоби само през 2023 г.

Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) оповести, че 2023 г. ще бъде забележителна в областта на правоприлагането в крипто сектора, както разкри председателят Ростин Бехнам. 

ноември 11, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.