НАЧАЛО Други

Британците ще се спасят от рецесията – поне за тази година

ноември 11, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Британците ще се спасят от рецесията – поне за тази година

Икономиката на Обединеното кралство преживя стагнация, но успя да избегне рецесията през тази година, както сочат последните данни на Службата за национална статистика (ONS).

Брутният вътрешен продукт отбеляза минимално увеличение от 0.2% през месеца, като положителен принос имаха сектори като филмопроизводството, здравеопазването и образованието. Въпреки това ръстът през август беше ревизиран надолу от 0.2% на 0.1%.

Въпреки че през третото тримесечие не бе отчетен общ растеж, то предотврати рецесията, дефинирана като две последователни тримесечия с отрицателен БВП. Икономистите очакваха спад от 0.2% за периода.

Производственият и строителният сектор изиграха ключова роля в подкрепа на растежа в края на тримесечието, противодействайки на спада в здравеопазването, консултантските услуги в областта на управлението и наемите на търговски имоти. Въпреки малкия спад в сектора на услугите ръст отбелязаха машиностроенето, продажбите на автомобили и лизингът на машини.

През септември се наблюдаваше слабо общо икономическо разширяване, като увеличенията в производството на филми, здравеопазването и образованието бяха компенсирани от спадовете в търговията на дребно и компютърното програмиране.

Английската централна банка, предвиждайки нулев растеж на икономиката през следващата година, запази лихвените проценти на 15-годишен връх, за да се пребори с инфлацията, надхвърляща целевите 2%. Канцлерът Джереми Хънт определи високата инфлация като основна пречка за икономическия растеж, като подчерта необходимостта от придържане към съществуващите планове и справяне с инфлацията.

Есенното бюджетно изявление, насрочено за 22 ноември, ще се съсредоточи върху стимулирането на здравословен икономически растеж чрез инвестиции, инициативи за заетост и реформи в публичните услуги.

Самюъл Томбс, главен икономист за Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics, изрази оптимизъм относно устойчивостта на икономиката, като предположи, че шансовете за рецесия изглеждат малки, въпреки че през третото тримесечие свиването бе избегнато на косъм.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.