Home

Китай се обединява със страните от ШОС, за да противодейства на долара

04.07.2024 20:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай се обединява със страните от ШОС, за да противодейства на долара

В сряда Китай даде началото на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) през 2024 г. в Казахстан. 

По време на двудневното събитие държавите членки обсъждат регионалната сигурност, търговските споразумения и укрепването на местните валути. 

Китай се застъпва за програмата за дедоларизация, като ангажира страните членки с противодействие на западните финансови институции и насърчаване на алтернативи на щатския долар.

Администрацията на Си Дзинпин настоява за дедоларизация на всички срещи на върха, включително и на тази. Русия също обсъжда със страните членки алтернативи на щатския долар, като вместо това насърчава използването на китайския юан или руската рубла за плащания за петрол.

Санкциите на САЩ срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. подхраниха програмата за дедоларизация, която Китай развива на срещата на върха на ШОС през 2024 г. ШОС, създадена през 2001 г. от Китай и Русия, понастоящем включва девет членове: Китай, Индия, Русия, Пакистан, Иран, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Освен това е възможно Беларус да бъде поканена да се присъедини към съюза тази година.

Китай и Русия са водещи в усилията на срещата на върха за насърчаване на използването на местни валути и за обучение на развиващите се страни по въпросите на дедоларизацията. Целта на срещата на върха е да се установят нови политики в това отношение през двудневния ѝ период.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.