НАЧАЛО Други

Китай може да разтърси икономиката на САЩ – какъв е основния риск?

септември 9, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай може да разтърси икономиката на САЩ – какъв е основния риск?

Последните данни сочат забавяне в сектора на услугите в Китай, който през август достигна осеммесечно дъно. Икономистите от EY предупреждават, че това може да представлява предизвикателство за иначе стабилната икономика на САЩ.

Те подчертаха, че макар оптимизмът за плавно приземяване на американската икономика да нараства, глобалната несигурност, особено икономическите проблеми на Китай, остават основен риск.

Икономическият растеж на Китай, който в продължение на десетилетия бележеше значителна експанзия, през 2022 г. спадна до 2% годишно, което е най-ниското ниво от 1976 г. насам. Очакванията за възстановяване през 2023 г. бяха потиснати поради по-бавното от очакваното възобновяване на дейността след Ковид ограниченията.

През второто тримесечие БВП на Китай нарасна с 6.3% на годишна база, като не отговори на прогнозите на Уолстрийт поради намалените инвестиции в недвижими имоти и свитото потребителско доверие. Това накара компаниите от Уолстрийт да преразгледат надолу очакванията си за растежа през годината.

Макар че търговската експозиция на американската икономика към Китай е сравнително малка като процент от БВП, според изследване на Wells Fargo значително забавяне на растежа на Китай, наричано “твърдо приземяване“, би имало само скромно въздействие върху растежа на САЩ.

Според тях през 2024 г. растежът на Китай ще бъде равномерен, след което през 2025 г. ще се свие с 2.6%, а през 2026 г. ще се възстанови до 2.7% годишен растеж. Това би се отразило съвсем слабо на БВП на САЩ.

Икономистите на EY отчитат и ограничената пряка търговска експозиция между САЩ и Китай. Те обаче предупреждават, че затягането на глобалните финансови условия, свързано с опасения за растежа на Китай, би засилило значително въздействието. Това би могло да доведе до нестабилност на пазара и предпочитане на спестяванията пред разходите, което потенциално би забавило икономическия растеж.

Въпреки сегашната устойчивост икономиката на САЩ може да стане по-чувствителна към външни шокове, тъй като вътрешното търсене отслабва, осигурявайки по-малък амортизационен резерв за растежа.

Източник: YahooFinance

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.