НАЧАЛО Регулации

Китай иска да промени законите за криптовалутите – ето как

10.03.2024 13:41 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай иска да промени законите за криптовалутите – ето как

Китайски законодател е направил предложение за преразглеждане на член 144 от Наказателно-процесуалния кодекс на страната с цел да се рационализира процесът на разпит и замразяване на активи, свързани с притежавани от заподозрените дигитални валути и други активи.

Законодателят изтъкна предизвикателствата в рамките на действащата нормативна уредба, свързани с ефективното управление, обезпечаване и оценка на дигиталните валути. Дзян Фан, член на Националния народен конгрес и председател на адвокатската кантора Hunan Renren, подчерта належащата необходимост от подобрения в системата за разпореждане с виртуални валути, използвана в съдебните производства.

Дзян подчерта сложността на работата с класа валути в съдебната практика, като посочи техните отличителни характеристики в сравнение с традиционните активи. Той посочи, че съществуващите институционални процедури, методи за разследване и техники за разпореждане с активи не са подходящи за справяне с практическите изисквания, свързани с изземването, опазването и ликвидирането на дигитални валути, участващи в съдебни дела.

Освен това Дзян подчерта липсата на единни регулаторни механизми за задължителни действия като изземване и замразяване на виртуални валути, замесени в правни дела. Той изтъкна предизвикателствата, породени от анонимността и децентрализирания характер на виртуалните валути, които възпрепятстват ефективното наблюдение, одита на транзакциите и усилията за събиране на доказателства.

Дзян отбеляза присъщото противоречие между забраната за циркулация на виртуални валути в страната и необходимостта от разпореждане и реализация на такива активи, участващи в правни процедури. Той наблегна на икономическата стойност, заложена в конфискуваните виртуални валути, като предположи, че тя може да бъде използвана за обезщетяване на жертвите на престъпни дейности, за гарантиране на законните им права и за предлагане на възможност на извършителите да възстановят щетите, което потенциално може да доведе до смекчаване на наказанията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Икономиките по света започват да регулират криптовалутите – но САЩ изостават

Според Фариар Ширзад, главен директор по политиките в Coinbase, Съединените щати изостават от другите големи държави в създаването на ясни правила за криптовалутите.

08.04.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.