НАЧАЛО Други

Китай доминира САЩ при AI патентите

октомври 24, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай доминира САЩ при AI патентите

Китай увеличава преднината си пред САЩ по отношение на заявките за AI патенти, което показва стабилния ангажимент на страната да влияе върху технология с далечни последици за най-проспериращите икономики в света.

През 2022 г. китайските институции са подали 29,853 патента, свързани с AI, което е увеличение спрямо предходната година, когато са били 29,000, според данни, предоставени от Световната организация за интелектуална собственост на Bloomberg News.

Това представлява почти 80% скок в сравнение с намаляващите заявки на САЩ, които са спаднали с 5.5%. През изминалата година Китай е отговорен за над 40% от световните заявки за AI патенти, според данните на агенцията, свързана с ООН. Другите водещи държави през 2022 г. са Япония и Южна Корея с общо 16,700 заявки.

Тези цифри подчертават как Пекин активно насърчава китайските компании и организации да получат предимство в критични области като производството на полупроводници, космическите изследвания и военните науки. Неотдавна президентът Си Дзинпин нареди на нацията да ускори фундаменталните изследвания в отговор на опитите на САЩ да ограничат достъпа ѝ до модерни технологии.

Това доведе до значително увеличаване на инвестициите на китайските компании в областта на изкуствения интелект и квантовите изчисления.

Baidu Inc. сега се конкурира с Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd., както и със стартиращи компании като Baichuan и Zhipu, в стремежа си да създаде местен аналог на новаторския чатбот с генеративен изкуствен интелект ChatGPT, разработен от американския конкурент OpenAI.

Експерти, тясно свързани с лицата, вземащи решения в Пекин, твърдят, че натрупването на портфолио от патенти е едно от най-ефективните средства за противодействие на кампанията на Вашингтон за налагане на ограничения.

Макар че не всички заявки за патенти се превръщат в реални изобретения, китайски компании като Huawei Technologies Co. са се доказали като пионери в иновациите в сектори като мрежите, суперкомпютрите и разпознаването на изображения.

Още през 2017 г. Китай изпревари САЩ по брой на заявките за патенти за изкуствен интелект, когато местните компании значително увеличиха използването на алгоритми в различни отрасли – от превоза на пътници до онлайн пазаруването.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.