НАЧАЛО Други

Картината за милиони на Анди Уорхол бе токенизирана и продадена на блокчейн

септември 6, 2018 11:35 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Картината за милиони на Анди Уорхол бе токенизирана и продадена на блокчейн

За първи път в света, произведение на изкуството на стойност милиони долари бе токенизирано и продадено на блокчейн.

14 Малки Електрически Стола, двуметрова картина на известния американски визуален художник Анди Уорхол, бяха продадени на 100-те участници в блокчейн инвестиционна платформа Maecenas. На търга бяха събрани приблизително $1,7 милиона за 31,5% от произведението, чиято обща стойност беше $5,6 милиона. Повече от 800 кандидати се записаха за търга, който бе извършен изцяло с помощта на интелигентен договор.

Аукционерите бяха най-вече от Азия и Европа, и бяха смесица от крипто ентусиасти, крипто инвеститори и специалисти в изобразително изкуство. Maecenas проведе аукцион за криптовалута с помощта на Dadiani Syndicate, художествена галерия, базирана в Лондон.

ETH, BTC или ART

За блокчейн търгът, 14 Малки Електрически Стола бе токенизиран чрез превръщането му в базирани на Етериум цифрови сертификати, които дават възможност на купувачите да закупят части или фракции от произведения на изкуството, използвайки ETH, BTC или собствената криптовалута на Maecenas – ARТ. Над шест милиона ART токена бяха използвани от интелигентния договор на Eтериум в хода на търга, който регистрира $6.5 милиона като най-висока оферта.

След като е първи път известна картина на световноизвестен художник е била токенизирана и успешно пусната на търг чрез блокчейн, главният изпълнителен директор на Maecenas Марсело Гарсия Касил заяви, че технологията има потенциала да промени радикално пазара на изобразително изкуство.

„Токенизацията на активи е най-изявеният и вълнуващ случай на използване на блокчейн технология и ние се гордеем, че сме пионери в това пространство“, каза Касил в изявление. „Тази картина на Уорхол е първата от многото, които предстои да пуснем по същия начин и очакваме да видим и да доведем финансовата революция до пазара на изкуството“.

Демократизиране на пазара на изкуството

Крипто търгът, който започна на 25 юли, първоначално бе обявен в началото на юни. По времето, когато резервната цена на произведението беше определена на $4 милиона. Както бе съобщено, целта беше да се въведат нови купувачи в пазара на изкуството, които са спечелили репутация, заслужено или не, да бъдат част от елита.

„Целта ни е да превърнем бъдещето на художествените инвестиции в глобална дейност“, каза Елиса Дадиани, основателят на Dadiani Syndicate. „Криптото ще разшири пазара, като донесе нов тип купувач на изкуство и лукс“.

Ако успехът на крипто аукционът може да служи като пример за бъдещето, това беше добър старт, тъй като търгът не само надхвърли резервната цена, но и затвори две седмици преди насрочената дата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Обменът на фиатни валути спада за пети пореден месец

Според данни от The Block, септември е петият пореден месец, през който обемите на обмен на фиатни валути намаляват.

октомври 3, 2022 19:44 1 мин. четене

Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

Русия се готви да предостави на Казахстан допълнителна енергия, необходима за функционирането на ферми за добив на криптовалути в централноазиатската държава.

октомври 3, 2022 18:55 1 мин. четене

Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

През Q3 на 2022 г. акциите спаднаха поради инвазията в Украйна и повишаването на цените на енергията в Европа, и Обединеното кралство. 

октомври 3, 2022 15:26 1 мин. четене

Колко криптовалути държат банките по света?

Според последния доклад на Базелския комитет глобалната банкова експозиция към криптовалути възлиза на 0.01%, тъй като 19-те най-големи финансови институции притежават криптовалути на стойност 9.4 милиарда евро, което се равнява на 0.14% експозиция.

октомври 3, 2022 14:16 1 мин. четене