НАЧАЛО Други

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

03.12.2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

Резултатите за третото тримесечие не отговориха на очакванията, като в анкета на Reuters анализаторите прогнозираха увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.2% – стойност, която е значително по-ниска от очаквания от Банката на Канада (BoC) растеж от 0.8%.

Въпреки че успя да избегне техническа рецесия – дефинирана като два последователни тримесечни спада – данните за БВП на икономиката през второто тримесечие бяха ревизирани нагоре до 1.4% ръст спрямо първоначалния доклад за спад от 0.2%, както беше посочено от Статистическия институт на Канада.

След оповестяването на данните канадският долар поевтиня с 0.2%, търгувайки се на ниво 1.3620 за щатски долар, или 73.42 щатски цента, като зелените пари поскъпнаха спрямо основните валути.

От юли насам BoC поддържа неутрална позиция, след като увеличи основния си лихвен процент до 22-годишния връх от 5% с цел ограничаване на инфлацията. Пазарните спекулации сега клонят към потенциално понижение на лихвения процент още през март или запазване на статуквото в предстоящото в сряда съобщение.

По данни на Statscan реалният БВП вероятно се е повишил с 0.2% през октомври, след като през септември нарасна с 0.1%.

Икономическият спад през третото тримесечие се дължеше главно на намаления износ, по-бавното нарастване на запасите, донякъде компенсирано от увеличените държавни разходи и жилищните инвестиции. Statscan отбеляза съживяване на новото жилищно строителство, първото от началото на 2022 г. насам.

Месечният растеж на БВП през септември, воден от отраслите в производството на стоки, надхвърли прогнозите на анализаторите, показвайки по-голяма динамика от очакваното.

В предварителната си оценка за октомври Statscan изтъкна растежа в секторите на минното дело, добива на кариери, добива на нефт и газ, търговията на дребно и строителството, макар че той бе до известна степен компенсиран от спада в търговията на едро.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.