НАЧАЛО Други

Какво ще стане ако някоя от големите платежни системи бъде хакната?

октомври 21, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще стане ако някоя от големите платежни системи бъде хакната?

Застрахователната компания Lloyd's of London излезе с предупредително изявление, в което посочва, че значителна кибератака, насочена към ключова платежна система, може да доведе до огромни загуби за световната икономика в размер на $3.5 трилиона.

В доклада си Lloyd’s представя теоретичен, но вероятен сценарий, илюстриращ потенциалните последици в световен мащаб от кибератака срещу основна инфраструктура за разплащания в областта на финансовите услуги, която може да доведе до значителни смущения в световната търговия и потенциални икономически загуби в размер на трилиони долари.

Трите държави, за които се предвижда да понесат най-значителни икономически загуби за период от пет години в този хипотетичен сценарий, са Съединените щати с приблизително $1.1 трилиона, следвани от Китай с $470 милиарда и Япония с $200 милиарда. Периодът на възстановяване за отделните държави или региони ще зависи от фактори като тяхната икономическа структура, нива на експозиция и устойчивост.

Според последното проучване на Bank of England за системния риск за втората половина на 2023 г. рискът от кибератака е най-често споменаваната заплаха, като 80% от анкетираните компании го признават. Това отбелязва най-високия дял на респондентите, споменаващи киберриска в историята на проучването.

Предвид продължаващата заплаха от кибератаки както за бизнеса, така и за правителствата, застрахователният сектор отбелязва значителен ръст, като брутните записани премии възлизат на малко над $9 милиарда през миналата година. Прогнозите сочат, че до 2025 г. тази цифра може да варира между $13 и $25 милиарда.

Брус Карнеги-Браун, председател на Lloyd’s подчерта ключовата роля на застраховането за предпазване на клиентите от потенциалните опасности, които киберзаплахите създават за бизнеса и обществото. Като се има предвид глобалната взаимосвързаност на киберрисковете, той изтъкна необходимостта от съвместни усилия между правителството, индустрията и застрахователния пазар за укрепване на готовността на обществото срещу потенциалните мащаби на този риск.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.