НАЧАЛО Биткойн

Какво ще стане с Биткойн ако таванът на дълга на САЩ не бъде вдигнат?

03.02.2023 9:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще стане с Биткойн ако таванът на дълга на САЩ не бъде вдигнат?

Вчерашната среща между Байдън и Маккарти на пресконференцията на Федерален комитет по операциите на открития пазар (FOMC) не доведе до споразумение за тавана на дълга в САЩ.

Юриен Тимер, директор на отдел “Глобална макропрограма” във Fidelity Investments коментира какво точно означава за финансовите пазари и конкретно за Биткойн (BTC), ако таванът на дълга не бъде вдигнат.

Тимър заяви в Twitter, че фискалната скала е сложен въпрос и може да осуети усилията на Федералния резерв (Фед) за количественото затягане (QT). Според него след като Фед започна да изсмуква ликвидност чрез по-високи лихвени проценти и QT преди година, общата ликвидност намаля.

Директора посочи, че оттогава насам ликвидността се е стабилизирала, тъй като затягането се компенсира от притока на ликвидност от обратните репо сделки (RRP) и общата сметка на Министерството на финансите (TGA). Интересното според него обаче е, че фондовият пазар и Биткойн поради корелацията си с традиционните пазари спряха да спадат в този момент.

Споделяйки графика Тимър коментира как TGA (в лилаво) скочи през 2020 г., когато Фед (в сиво) увеличи баланса си от $3.76 трилиона на $8.97 трилиона. След това Министерството на финансите изтегли своя TGA баланс, за да плати за законопроекта за стимулиране на икономиката на САЩ.

Той описа връзката между дълга на правителството на Америка, Фед и TGA по следния начин:

Какво ще кажете за монетизирането на дълга? Фед монетизира дълга на Министерството на финансите, като по този начин генерира доход от своя портфейл, който след това отиде в TGA, от която Министерството на финансите тегли, за да плати сметките си. Креативно счетоводство, меко казано!


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Лайткойн стигна $100 – инвеститорите трупат значителни количества от алткойна


Според Тимър, политическа разправия относно тавана на дълга ще принуди Министерството на финансите да изтегли своите $569 милиарда от TGA, за да избегне технически фалит. Той смята, че това би оказало значително отрицателно въздействие върху усилията на Фед да се бори с инфлацията чрез QT.

Наплива на още ликвидност би могъл да даде тласък на пазарите. От друга страна, ако таванът на дълга бъде вдигнат няма да е необходимо да се изтеглят средства от TGA, което би могло да има отрицателно въздействие върху рисковите активи като Биткойн.

Все още не е ясно кога ще бъде достигнат този таван. Досегашните виждания са за втората половина на годината, въпреки че той може да бъде достигнат много по-рано, както твърдят други експерти, позовавайки се на действията на правителството на САЩ.

Тъй като пазарът процъфтява благодарение на очакванията, а скорошното заседание на FOMC разкри миролюбиви тонове от страна на Фед, Биткойн може да продължи възхода си към $25,000, ако дебатът за тавана на дълга продължи да се коментира през следващите няколко седмици.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Президентът на Аржентина се застъпи за Биткойн и свободното използване на крипто в страната

Аржентинският президент Хавиер Милей наскоро повтори подкрепата си за включването на Биткойн (BTC) и други валути в националната икономика, подчертавайки желанието си да насърчи конкуренцията между валутните единици.

20.06.2024 18:30 1 мин. четене

Крипто кит купи Биткойн на стойност почти $400 милиона при последния спад

По активността на големите притежатели на Биткойн (или т.нар. китове) можем да направим заключение, че бъдещето на криптовалутата изглежда светло.

20.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн ETF на VanEck вече се търгува на най-голямата фондова борса в Австралия

Биткойн ETF на VanEck, вече официално се търгува на основната фондова борса в Австралия ASX и дебютира с активи за приблизително $660,000.

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: MicroStrategy купи Биткойн за над $780 милиона

MicroStrategy за пореден път обяви огромно покупка на Биткойн, след успешното набиране на капитал от конвертируем дълг.

20.06.2024 15:29 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.