НАЧАЛО Биткойн

Какво ще стане с Биткойн ако таванът на дълга на САЩ не бъде вдигнат?

февруари 3, 2023 9:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще стане с Биткойн ако таванът на дълга на САЩ не бъде вдигнат?

Вчерашната среща между Байдън и Маккарти на пресконференцията на Федерален комитет по операциите на открития пазар (FOMC) не доведе до споразумение за тавана на дълга в САЩ.

Юриен Тимер, директор на отдел “Глобална макропрограма” във Fidelity Investments коментира какво точно означава за финансовите пазари и конкретно за Биткойн (BTC), ако таванът на дълга не бъде вдигнат.

Тимър заяви в Twitter, че фискалната скала е сложен въпрос и може да осуети усилията на Федералния резерв (Фед) за количественото затягане (QT). Според него след като Фед започна да изсмуква ликвидност чрез по-високи лихвени проценти и QT преди година, общата ликвидност намаля.

Директора посочи, че оттогава насам ликвидността се е стабилизирала, тъй като затягането се компенсира от притока на ликвидност от обратните репо сделки (RRP) и общата сметка на Министерството на финансите (TGA). Интересното според него обаче е, че фондовият пазар и Биткойн поради корелацията си с традиционните пазари спряха да спадат в този момент.

Споделяйки графика Тимър коментира как TGA (в лилаво) скочи през 2020 г., когато Фед (в сиво) увеличи баланса си от $3.76 трилиона на $8.97 трилиона. След това Министерството на финансите изтегли своя TGA баланс, за да плати за законопроекта за стимулиране на икономиката на САЩ.

Той описа връзката между дълга на правителството на Америка, Фед и TGA по следния начин:

Какво ще кажете за монетизирането на дълга? Фед монетизира дълга на Министерството на финансите, като по този начин генерира доход от своя портфейл, който след това отиде в TGA, от която Министерството на финансите тегли, за да плати сметките си. Креативно счетоводство, меко казано!


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Лайткойн стигна $100 – инвеститорите трупат значителни количества от алткойна


Според Тимър, политическа разправия относно тавана на дълга ще принуди Министерството на финансите да изтегли своите $569 милиарда от TGA, за да избегне технически фалит. Той смята, че това би оказало значително отрицателно въздействие върху усилията на Фед да се бори с инфлацията чрез QT.

Наплива на още ликвидност би могъл да даде тласък на пазарите. От друга страна, ако таванът на дълга бъде вдигнат няма да е необходимо да се изтеглят средства от TGA, което би могло да има отрицателно въздействие върху рисковите активи като Биткойн.

Все още не е ясно кога ще бъде достигнат този таван. Досегашните виждания са за втората половина на годината, въпреки че той може да бъде достигнат много по-рано, както твърдят други експерти, позовавайки се на действията на правителството на САЩ.

Тъй като пазарът процъфтява благодарение на очакванията, а скорошното заседание на FOMC разкри миролюбиви тонове от страна на Фед, Биткойн може да продължи възхода си към $25,000, ако дебатът за тавана на дълга продължи да се коментира през следващите няколко седмици.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн срещу CBDC: Правителството на САЩ взема страна в икономически доклад

Президентът на САЩ, Джо Байдън наскоро публикува икономическия доклад на правителството, който съдържа няколко критики към Биткойн.

март 23, 2023 19:00 1 мин. четене

Биткойн се насочва към период на значителен възход, твърди стратег на Bloomberg

В Twitter, Макглоун изтъкна, че BTC е изпреварил златото – най-добре представящата се стока през 2023 г. – почти десет пъти. Той обясни това с ниския и нарастващ процент на приемане на дигиталните активи и намаляващото предлагане.

март 23, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн: Анализатор прогнозира корекция – ето неговите цели

Бенджамин Коуен, известен крипто аналитик, наскоро сподели своите виждания за бъдещето на Биткойн преди следващия бичи пазар.

март 23, 2023 7:00 2 мин. четене

Цената на Биткойн спада след предупреждение на Фед за кредитна криза

Oпасенията за кредитна криза в резултат на значителното затягане на стандартите за кредитиране значително нараснаха в условията на банкова криза.

март 22, 2023 22:34 2 мин. четене