НАЧАЛО Други

Какво ще стане с американската икономика, ако бъде върнат златния стандарт?

12.05.2024 6:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще стане с американската икономика, ако бъде върнат златния стандарт?

В исторически план златото е служило като гръбнак на глобалната парична система, като много държави се придържат към златния стандарт.

Въпреки това, след Първата световна война се появиха фиатни парични стандарти, отделящи валутите от стоковото обезпечаване. Но какво ще стане, ако днес САЩ се върнат към златния стандарт?

По време на разцвета си от 1870-те до 1920-те години златният стандарт предлагаше стабилност и укрепваше доверието във валутата поради ограниченото предлагане на златото. Въпреки това бе ограничена паричната политика, свързвайки инфлацията и дефлацията със способността на нацията да придобива златни резерви.

Понастоящем само Зимбабве е възприела златния стандарт със своята валута, Зимбабвийско злато (ZiG), което обезпечена с благородни метали. Докато други нации и централни банки поддържат златни резерви, глобалното връщане към златния стандарт остава теоретично.

При възроден златен стандарт щатския долар ще бъде директно обвързан със стойността на златото. Някои експерти твърдят, че подобна система би могла да стабилизира цените заради предвидимото предлагане на злато. Въпреки това, това значително ще се ограничи държавната намеса в паричната политика и фискалните разходи, измествайки фокуса от потреблението към производството.

Критиците предупреждават, че връщането към златния стандарт може да попречи на икономическия растеж и да ограничи способността на правителството да смекчава икономическия спад. Те твърдят, че историческите периоди под златния стандарт не са били имунизирани срещу финансови кризи или депресии.

По същество повторното въвеждане на златния стандарт създава несигурност, като потенциалните резултати не са нито „по-добри“, нито „по-лоши“ от настоящата финансова система на САЩ. Наблюдаването на експеримента на Зимбабве със златния стандарт може да предложи прозрения, но истинските разклонения остават да се видят. Времето ще бъде крайният арбитър на жизнеспособността на златния стандарт в съвременната епоха.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.