НАЧАЛО Други

Какво ново в пазарите на петрол и енергия?

03.02.2024 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ново в пазарите на петрол и енергия?

На фона на вихрещите се спекулации, тази седмица петролният пазар отбеляза значителна активност, с акцент върху потенциалното развитие на конфликта между Израел и Хамас.

Непотвърдени съобщения намекнаха за прекратяване на бойните действия между Израел и Палестина, което накара фючърсите върху сорта Брент да паднат под $80 за барел. Въпреки че ОПЕК+ запази производствената си политика, неочакваните прекъсвания на работата на рафинериите в САЩ можеха да окажат допълнително влияние върху цените, като отслабят търсенето.

 • В САЩ Камарата на представителите планира да оспори паузата на Байдън за одобряване на нови проекти за втечнен природен газ, позовавайки се на опасения за умиротворяване на активистите за климата. Одобрението на Сената обаче остава несигурно.
 • ОПЕК+ се въздържа от промяна на производствената си политика, като има индикации за среща през март, на която да се вземе решение за удължаване на съкращенията от 2.2 милиона барела дневно през второто тримесечие.
 • Чешкото правителство отстрани американската ядрена компания Westinghouse от търга за нов реактор с мощност 1,200 MW, като остави като претенденти корейската KHNP и френската EDF.
 • Съобщава се, че Saudi Aramco обмисля вторично предлагане на акции на стойност до $10 милиарда през февруари, с което да увеличи пазарната си стойност над $2 трилиона.
 • Германското правителство обмисля да продаде част от своя дял от 99% в Uniper, закъсала компания за комунални услуги, придобита за $15 милиарда.
 • Танкерите, заобикалящи нос Добра надежда, използват бързо плаване с пара, за да намалят забавянето на доставките, като по този начин увеличават търсенето на корабно гориво в Африка.
 • В Скандинавия се наблюдава рекордна скорост на вятъра, като поривите, подобни на ураган, водят до най-високото в историята производство на вятърна енергия в Норвегия, което за кратко време прави цените на електроенергията отрицателни.
 • Главният изпълнителен директор на Shell, Ваел Саван, омаловажи натиска за сливания и придобивания, като изрази незаинтересованост от треската за придобиване на шистови компании в САЩ. Въпреки многомилиардните обезценки, резултатите на Shell за четвъртото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите и достигнаха $7.3 милиарда.
 • QatarEnergy сключи договори за услуги на стойност $6.2 милиарда за разработване на третата фаза на ключовия си нефтодобивен актив – офшорното находище Al Shaheen, като целта е увеличаване на производството с около 100,000 барела дневно до 2027-2028 г.
 • Индия е готова да пусне в експлоатация допълнителни 13.9 GW производствени мощности на въглища през 2024 г., отбелязвайки най-високото годишно увеличение от 2019 г. насам.
 • Glencore сключи сделка за продажба на значителна част от производството на въглища от своята мина Cerrejon в Колумбия на китайски купувачи и търговци, възлизаща на 10-15 милиона тона през 2024 г.
 • Деветнадесет минни компании в Канада се застъпват за преквалифицирането на среброто като критичен минерал, което предизвиква подобни дискусии в САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.