НАЧАЛО Други

Какво казват топ икономистите за рецесията

10.02.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво казват топ икономистите за рецесията

Най-новата прогноза на водещи икономисти, представена в петък, очертава по-добри икономически перспективи за първата половина на 2024 г., разсейвайки по-ранните страхове от рецесия, които се появиха като зимен сняг в голяма част от страната.

Според ревизираните прогнози вероятността за отрицателен растеж на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие значително е намаляла до 17.3%, което е забележителен спад спрямо предишната оценка от 40.9%. Обикновено икономистите предполагат, че през стабилни периоди рискът от рецесия се колебае около 15%.

В перспектива за тримесечието април-юни икономистите вече оценяват вероятността за отрицателен прираст на БВП на 23.9%, което е понижение спрямо предходната оценка от 40.2%. По подобен начин за втората половина на годината вероятността е намаляла до приблизително 25% в сравнение с предишната прогноза, надхвърляща 24%.

Проучването на професионалните прогностици, провеждано от Федералния резерв на Филаделфия – дългогодишна тримесечна оценка на макроикономическите прогнози, започнала през 1968 г. и включваща 34 икономисти – представя сценарий на леко икономическо забавяне.

Предвиждайки меко приземяване, прогностиците предвиждат годишен темп на експанзия от 2.1% за тримесечието януари-март, което е значително увеличение спрямо предишната прогноза от 0.8%.

През 2024 г. се очаква реалният БВП да нарасне с 2.4% на средногодишна база, което отразява повишение с 0.7 процентни пункта спрямо предходните прогнози.

Проучването запазва оптимизма си по отношение на пазара на труда, прогнозирайки стабилни резултати, като се очаква равнището на безработица да приключи годината на ниво от 4%, което е леко повишение в сравнение с 3.7% през януари, но е по-ниско от предходната прогноза на проучването за 4.2%.

Освен това се очаква инфлацията, измерена чрез индекса на разходите за лично потребление на ФЕД, да се понижи, като приключи годината малко над целта на ФЕД – 2.1% годишно, което е по-малко от предишната прогноза за 2.4%.

На финансовите пазари в началото на търговията в петък се наблюдаваше разнопосочно представяне на акциите, като Dow Jones Industrial Average и S&P 500 изпитваха колебания, а доходността на 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до 4.16%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.