НАЧАЛО Други

Икономиката на Русия расте, въпреки санкциите и войната

10.02.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Русия расте, въпреки санкциите и войната

През 2023 г., въпреки че бе изправена пред мащабни икономически санкции и глобална изолация, руската икономика бележи забележителен растеж, изпреварвайки САЩ и Европа с 3.6%.

Този растеж обаче до голяма степен се дължи на увеличените военни разходи в условията на продължаващия конфликт в Украйна, което поражда опасения относно неговата устойчивост.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че страната се отклонява от западните пазари, като се застъпва за самодостатъчност и за създаване на нови търговски съюзи. Росстат отчете рязък контраст с 1.2% спад на БВП, отбелязан през 2022 г. поради западните санкции, свързани с конфликта в Украйна.

Анализаторите очакват продължаване на растежа през 2024 г., макар и с по-бавни темпове. Прогнозата на руското правителство за увеличение на БВП с 2.3% е под прогнозата на Международния валутен фонд за 2.6%.

Икономистите отдават икономическия растеж на Русия на значителни фискални стимули, включително увеличени разходи за отбрана и стимули за военнослужещите. Въпреки това продължават да съществуват опасения за устойчивостта, като държавният дефицит достигна около 10% от общия бюджет, а инфлацията достигна 7.4% през 2023 г., което накара централната банка да повиши лихвените проценти до 16%.

В отговор на действията на Русия в Украйна западните държави ескалираха икономическите санкции от началото на 2022 г. с цел да ограничат военния капацитет на страната и да държат Кремъл отговорен. Въпреки тези мерки Русия потърси алтернативни търговски партньори, като особено разшири търговията с Китай.

Усилията за затягане на санкциите продължават, като в рамките на Европейския съюз се обсъждат допълнителни мерки.

Макар че градските центрове до голяма степен издържаха на въздействието на санкциите, селските райони изпитаха по-силно изразен недостиг и смущения във веригата за доставки. Въпреки това повечето руснаци са се адаптирали към промените, като са заменили западните продукти с алтернативни.

Като цяло продължава да съществува несигурност по отношение на дългосрочната ефективност на икономическите стратегии на Русия в условията на геополитическо напрежение.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.