НАЧАЛО Други

Какви са предимствата на токенизацията и какви са последиците за финансовата стабилност

септември 27, 2023 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какви са предимствата на токенизацията и какви са последиците за финансовата стабилност

Федералният резерв наскоро публикува документ, в който се обсъждат предимствата и потенциалните приложения на токенизирането на реално съществуващи активи (RWA) в блокчейн платформи.

В своя документ, озаглавен “Токенизация: Преглед и последици за финансовата стабилност” изследователите от Федералния резерв подчертават, че активи като акции, облигации, недвижими имоти и стоки вече са подложени на процес на токенизация. Според документа тази практика използва блокчейн технологията, за да осигури широк спектър от ползи.

Според информацията токенизацията обещава да предложи различни предимства, включително да даде възможност на инвеститорите да получат достъп до пазари, които иначе биха били недостъпни или скъпи. Например в случая с токенизацията на недвижими имоти тя би могла да позволи на физическите лица да инвестират в част от базовия актив.

Това означава, че инвеститорите биха могли да закупят акции в конкретни търговски или жилищни имоти, за разлика от традиционните инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITs), при които те притежават акции в портфейл от инвестиции в недвижими имоти.

Освен това програмируемият характер на крипто токените и използването на смарт договори позволява в токенизирания актив да бъдат включени допълнителни функционалности.

Тези функции биха могли също така да подобрят пазарите на референтните базови активи. Например механизмите за запазване на ликвидността биха могли да бъдат интегрирани в сетълмента на токенизирания актив, дори ако такива механизми не са осъществими за неговия реален еквивалент.

Тези характеристики биха могли да намалят бариерите за навлизане на по-широк кръг инвеститори, което потенциално би довело до по-конкурентни и ликвидни пазари и би подобрило процеса на определяне на цените.

Въпреки че токенизацията все още е в начален етап, Федералният резерв очаква, че тя може да играе по-съществена роля в екосистемата на криптовалутите. Изследователите предполагат, че токенизацията може да придобие по-голям пазарен дял, като опрости и рационализира достъпа до конкретни пазари, като по този начин увеличи ликвидността.

Понастоящем мащабът на токенизацията е сравнително малък, както когато се разглежда колективно, така и в сравнение с пазарния размер на референтния актив на всеки токен. Въпреки това в момента се осъществяват многобройни проекти, обхващащи различни категории референтни активи, което показва, че токенизацията може да се превърне в по-значим компонент от пейзажа на дигиталните активи.

Сред основните ползи от токенизацията най-значими са намаляването на бариерите за навлизане на иначе недостъпни пазари и повишаването на ликвидността на такива пазари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.