НАЧАЛО Други

Какви са опциите на Русия да поддържа икoномиката си на фона на санкциите

август 31, 2023 11:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какви са опциите на Русия да поддържа икoномиката си на фона на санкциите

Според официалната статистическа агенция на Русия производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета през юни е било с повече от 50% по-високо, отколкото през същия месец на 2022 г. 

Междувременно централната банка съобщи, че през първото тримесечие на тази година недостигът на работници в промишлените предприятия е бил най-остър от началото на записите през 1998 г. Централната банка оценява също така годишната инфлация през последните три месеца на 7.6%, което е значително над целевата ѝ стойност от 4% годишно.

Естествено, към официалните икономически данни в Русия на президента Владимир Путин трябва да се отнасяме с голяма предпазливост. Но картината, която се очертава от тези три показателя, вероятно не е далеч от истината. Осемнадесет месеца след пълномащабното нахлуване в Украйна Русия показва много класически симптоми на военновременна икономика, като инфлация, недостиг на работна ръка, нарастващи държавни разходи и дефицит на финансиране.

За Киев и неговите западни поддръжници въпросът е дали натискът върху руската икономика ще стане толкова силен, че в някакъв момент в бъдещето да провали анексиращата война на Кремъл в Украйна. Западните санкции несъмнено засилват този натиск, особено като намаляват приходите на Русия от износ на петрол и газ. Въпреки това политиците в Кремъл все още разполагат с мерки за поддържане на милитаризираната икономика.

Възможно е например да се увеличат тегленията от руския Фонд за национално благосъстояние – своеобразен резерв за черни дни от ликвидни активи, включително злато и китайски юани. Властите биха могли също така да разширят емитирането на вътрешни облигации.

Други варианти, които биха могли да решат проблемите с изтичането на капитали и спада на рублата, включват налагане на капиталов контрол и изискване износителите да конвертират валутните си приходи в руска валута. Не на последно място, правителството може да увеличи данъците или да намали невоенните държавни разходи, или да направи и двете.

Последните две мерки изглеждат непривлекателни за Кремъл, който се опитва да поддържа илюзията на гражданите, че животът може да продължи повече или по-малко както обикновено въпреки войната. Тази илюзия до известна степен беше разбита от събития като неуспешния бунт на вече покойния военачалник Евгений Пригожин, частичната мобилизация на цивилното население и самия факт, че войната продължава толкова дълго.

В икономически план обаче Кремъл иска да сведе до минимум или да избегне стъпки, които рискуват да намалят жизнения стандарт и да отблъснат обществеността преди президентските избори догодина. Въпреки че това ще бъде по-скоро строго организиран политически ритуал, отколкото истинско състезание, властите все пак искат да осигурят убедителна победа за Путин. Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-силно обикновените руснаци са вкопчени в прегръдката на режима – така поне смятат официалните власти.

Времето е най-важният фактор за Кремъл. Очевидно е, че руската икономика трябва да издържи, докато се обърне политическото мнение в западните страни, най-вече в САЩ. До американските избори през следващата година остават по-малко от 15 месеца и Москва със сигурност се надява, че те ще доведат до избор на президент и Конгрес, които не са толкова ентусиазирани да плащат за войната за самозащита на Украйна.

Премахнете или намалете военната и бюджетната подкрепа на САЩ и съюзниците за Украйна и перспективите за нейната съпротива срещу руската агресия наистина ще изглеждат мрачни. Дори и с тази подкрепа брутният вътрешен продукт на Украйна е спаднал с 10.5 % през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2022 г.

Но каквито и трудности да изпитва руската икономика, те не могат да се сравнят по мащаб с тези на Украйна.

Голяма част от южната и източната част на страната е под руска окупация. Москва значително наруши износа на украински промишлени и селскостопански стоки, а физическото разрушаване на градове, инфраструктура и други активи причини щети за стотици милиарди долари. 

За украинците настоящата война също е борба за оцеляване като независима държава и като нация с отделна, неруска идентичност.За руснаците войната далеч не е свързана с националното оцеляване. Един ден тя може да бъде за оцеляването на режима на Путин, но ако се съди от чисто икономическа гледна точка, този ден все още е далеч.

Източник: Financial Times

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.