НАЧАЛО Други

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

25.02.2024 15:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

Чрез стратегически съобщения и пресметнати придобивания тези компании използват различни методи, за да формират нагласите на инвеститорите и да повлияят на оценките на акциите.

Технологичните гиганти често използват стратегическото време за пускане на продукти или услуги, за да манипулират цените на акциите. Само намекът за новаторска иновация може да предизвика значителни колебания на пазара, предизвиквайки повишена активност при покупките или продажбите. Тези компании стратегически разкриват нови предложения при благоприятни пазарни условия, като се възползват от психологията на инвеститорите, за да засилят ефекта върху цените на акциите. Независимо дали става въпрос за представяне на най-новия смартфон или за пионерски технологии като изкуствен интелект или блокчейн, тези събития са щателно организирани, за да предизвикат вълнение и да засилят доверието на инвеститорите.

Друга предпочитана тактика сред големите технологични играчи е стратегическото придобиване на обещаващи стартиращи предприятия или утвърдени конкуренти. Тези маневри обслужват множество цели – от неутрализиране на потенциални заплахи до разширяване на съществуващите продуктови линии. Въздействието върху цените на акциите обаче надхвърля непосредствените последици от придобиването. Демонстрирайки ангажимента си за растеж и иновации чрез стратегически придобивания, компаниите укрепват доверието на инвеститорите, което води до повишаване на цените на акциите. Освен това стратегическото интегриране на придобитите активи може да отключи синергии и да стимулира бъдещия растеж, като по този начин увеличи стойността за акционерите в дългосрочен план.

Освен това Технологичните гиганти използват значителните си ресурси, за да участват в обратни изкупувания на акции, при които изкупуват обратно собствените си акции от свободния пазар. Макар привидно да имат за цел да върнат стойността на акционерите и да сигнализират за увереност в перспективите на компанията, обратните изкупувания на акции могат да служат и като таен метод за манипулиране на цените на акциите. Като намаляват броя на акциите в обращение, компаниите изкуствено завишават печалбата на акция – важен показател, използван от инвеститорите за оценка на рентабилността. Обратното изкупуване на акции създава илюзия за финансова стабилност и допринася за повишаване на цените на акциите, дори при липса на фундаментални подобрения в бизнес резултатите.

Големите участници в технологичния сектор могат да се възползват от регулаторни пропуски или да прилагат съмнителни счетоводни практики, за да манипулират цените на акциите. Независимо дали става въпрос за използване на данъчни убежища за минимизиране на данъчните задължения или за творчески финансови маневри за завишаване на отчетените печалби, компаниите често прибягват до безскрупулни тактики, за да повишат цените на акциите си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.