НАЧАЛО Други

Как се стигна до световната финансовата криза през 2007 – 2009

септември 10, 2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как се стигна до световната финансовата криза през 2007 – 2009

Преди кризата финансовите институции отпускаха ипотечни кредити на лица с по-ниска кредитоспособност. Тъй като опасенията относно тези несигурни заеми се увеличиха, кредитните пазари изпаднаха в стагнация, което доведе до фалит на редица банки и наложи намесата на държавата.

Непосредственият повод за световната финансова криза беше спукването на най-големия балон на пазара на недвижими имоти в историята, най-вече в Съединените щати.

Ирландия, Испания и Обединеното кралство също преживяха значителни балони на пазара на недвижими имоти, които в крайна сметка се спукаха. За да илюстрираме, от 1997 г. до пика на пазара през 2007 г. цените на недвижимите имоти нараснаха съответно със 125% в Испания, 202% в Ирландия, 227% в Северна Ирландия и 157% в Обединеното кралство. В периода между пика и 2012 г. цените на недвижимите имоти в тези четири държави спадат средно с 43%.

Надуването на имотните балони зависи от наличните кредити. Един от източниците на финансиране за Съединените щати, Обединеното кралство, Испания и Ирландия беше притокът на капитали от страни като Китай. Над 60% от рязкото нарастване на ипотечните фондове в САЩ през 2000 г. произхождат от чужбина.

Този приток на капитали, в съчетание с облекчената парична политика, доведе до спад на лихвените проценти по ипотечните кредити, стимулирайки подем в жилищното строителство и сделките с имоти.

Вследствие на това се наблюдаваше значително нарастване на ипотечната задлъжнялост. Например в САЩ средният ипотечен дълг на домакинство нараства от $91,500 през 2001 г. до $149,500 през 2007 г. В Ирландия през същия период той е нараснал от €27,000 на €87,000.

Съотношението на ипотечния дълг към БВП в Ирландия, Испания, Обединеното кралство и Съединените щати по онова време е надхвърляло значително това на всяка друга държава. Освен това във всички тях има значителен процент домакинства с по-ниски доходи, които имат ипотечни кредити.

Този значителен скок на ипотечния дълг стана възможен до голяма степен благодарение на това, че банките значително облекчиха критериите си за отпускане на кредити.

Основният метод за постигане на тази цел беше повишаването на съотношението между размера на кредита и стойността на жилището, което даде възможност на домакинствата, ограничени от кредити и по-ниски доходи, да навлязат на жилищния пазар. Така например типичното съотношение заем/стойност на имота за Northern Rock надхвърляше 100 %. Секторът на високорисковите ипотечни кредити в Съединените щати отбеляза увеличение от 7.6 % от предоставените ипотечни кредити през 2001 г. до 23.5 % през 2006 г.

Според мнозина основната причина за световната финансова криза беше политическа. Стратегиите, прилагани в Ирландия, Испания, Обединеното кралство и Съединените щати за решаване на жилищните проблеми на семействата с ниски доходи, се различаваха от тези в повечето други държави. Правителствата от целия политически спектър в тези страни използваха жилищната политика, за да стимулират домакинствата с ниски доходи да станат собственици на жилища, като същевременно дерегулираха и насърчаваха финансовия сектор да отпуска заеми на тези домакинства.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.