НАЧАЛО Биткойн

Как ще повлияе следващият Биткойн халвинг на миньорите?

юли 9, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как ще повлияе следващият Биткойн халвинг на миньорите?

Халвинг събитието на Биткойн (BTC) предизвиква голямо вълнение в криптовалутното пространство, тъй като има потенциала да повиши цената на флагманския дигитален актив до безпрецедентни нива. 

Предишните халивнг събития изиграха значителна роля за подхранването на скока на Биткойн до рекордни стойности и за това предстоящото събитие през 2024 г. се очаква да има подобно въздействие.

Важно е обаче да се признае, че според доклад на Bloomberg от 8 юли халвингът може да има и “смъртоносни последици” за някои миньори. Появиха се опасения относно икономиката на минното дело, водеща до следващото халвинг събитие. Джаран Мелеруд, анализатор на крипто добива в Hashrate Index прогнозира, че много миньори ще бъдат изправени пред предизвикателства поради по-високите оперативни разходи.

Мелеруд обясни, че почти половината от миньорите вероятно ще пострадат, тъй като техните минни операции са по-малко ефективни и са свързани с по-високи разходи. Например, цената на електроенергията за постигане на рентабилност за основната минна машина се очаква да намалее от 12 цента/кВтч до шест цента/кВтч след халвинга.

Мелеруд подчертава, че приблизително 40% от миньорите имат оперативни разходи, които надхвърлят този праг. Очаква се по-малките миньори, които възлагат на външни изпълнители своите платформи, и тези с разходи над 8 цента/kWh също да срещнат трудности при поддържането на рентабилността.

Освен това опасенията възникват в момент, когато Биткойн добивната индустрия носи значителна дългова тежест, отчасти в резултат на продължителния мечи пазар през миналата година и увеличените разходи за електроенергия.

Итън Вера, главен оперативен директор на Luxor Technologies разкри, че понастоящем глобалната минна индустрия притежава дълг, вариращ от $4.5 до $6 милиарда, което е намаление спрямо $8 милиарда през 2022 г. Този дълг включва първостепенен дълг, заеми, обезпечени с минни платформи и заеми, обезпечени с Биткойн.

В условията на нарастваща конкуренция между добиващите Биткойн маржовете на печалба намаляват, което ги кара да се подготвят активно за халвинга. Прилагат се стратегии като осигуряване на благоприятни цени на електроенергията, укрепване на финансовите резерви и намаляване на инвестиционните дейности. 

Въпреки това Тифани Уанг, главен изпълнителен директор на базираната в Тексас компания за добив на Биткойн. Lotta Yotta, смята, че въпреки тези приготовления няколко оператора все пак ще бъдат принудени да напуснат пазара.

Важно е да се отбележи, че въпреки тези опасения трудността на добива достигна рекордно високи стойности през юни. За да се запазят маржовете на печалба след халвинга, цената на Биткойн ще трябва да достигне $50,000-$60,000 през следващата година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Все по-големи шансове за одобрение на Биткойн ETF – ще даде ли SEC зелена светлина?

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) предприе безпрецедентна стъпка, която увеличи надеждите за одобрение на спот Биткойн борсово търгуваните фондове (ETF).

октомври 3, 2023 6:00 2 мин. четене

Ето защо Биткойн няма да се срине до $20,000 според крипто анализатор

Крипто анализатор предупреди, че Биткойн (BTC) е на път да направи значително движение, което може да остави на търговците ограничени благоприятни точки за влизане.

октомври 2, 2023 17:30 2 мин. четене

Биткойн проби над $28,000 – златото достигна 2-месечно дъно

Най-голямата криптовалута в света – Биткойн (BTC) – преживява силен подем през четвъртото тримесечие на 2023 г.

октомври 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн за първи път завърши тримесечие на загуба тази година

Биткойн завърши предходното тримесечие със спад, което не се беше случвало от миналата година насам.

октомври 2, 2023 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.