НАЧАЛО Други

БРИКС: 30 държави имат желание да се присъединят възможно най-скоро

юли 8, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 30 държави имат желание да се присъединят възможно най-скоро

Остава само месец до срещата на върха и неофициално се съобщава, че 30 държави са изразили интерес да се присъединят към икономическия съюз БРИКС.

Анил Сооклал, посланик на Южна Африка в БРИКС потвърди, че тези държави активно се стремят да станат част от този разширяващ се блок.

Нарастващата привлекателност на колектива на БРИКС привлече вниманието на много страни от глобалния юг. Вследствие на това тези държави се стремят да засилят влиянието си на световната сцена. С наближаването на предстоящата среща на върха блокът изглежда се приближава към постигането на многополюсните си цели, а разширяването му изглежда е на хоризонта.

Нарастващата значимост на блока БРИКС е важен факт през тази година. Той прегърна усилията за намаляване на зависимостта от щатския долар, привличайки множество държави, които нетърпеливо очакват възможността да се присъединят към този разширяващ се съюз. Списъкът на заинтересованите страни продължава да расте.

Според посланик Сооклал приблизително 30 държави неофициално са изразили желанието си да се присъединят към БРИКС, което подчертава дълбокия интерес към това да станат част от “семейството” на БРИКС.

Освен това Сооклал подчерта, че постиженията на блока през последните 15 години последователно призовават за цялостна реформа на рамката за глобално управление.

Също така той разкритикува настоящата система за глобално управление, като я определи като остаряла и несъобразена с реалността през 2023 г. Тази перспектива подсилва движещата сила, която стои зад държавите, стремящи се да влязат в БРИКС: тяхната силна ангажираност да провокират промяна. Този ангажимент е възприет от държавите, които искат да се присъединят към групата.

Традиционно Западът държи доминиращата власт в глобалното равновесие, но БРИКС е водеща сила в глобалния юг, за да оспори тази парадигма. Предстоящата среща на върха в Йоханесбург ще изиграе решаваща роля за напредъка на този стремеж, тъй като лидерите ще участват в жизненоважни дискусии относно разширяването и икономическия растеж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: 30 държави имат желание да се присъединят възможно най-скоро”
  1. То не остана държава, дето да не иска да се присъедини. Сигурно има вече и такива от Марс.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.