НАЧАЛО Други

Как Русия се възползва от санкциите върху пазара на петрол за да си докарва огромни печалби

ноември 8, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как Русия се възползва от санкциите върху пазара на петрол за да си докарва огромни печалби

Налагането на западен ценови таван на руския петрол, целящ да ограничи военните разходи на Москва, показва признаци на намаляваща ефективност.

Последните данни разкриват значителен ръст на приходите от данъци върху петрола и природния газ в руския бюджет за октомври, които са се увеличили повече от два пъти спрямо септември и с над една четвърт спрямо същия период на миналата година. Това е забележителен обрат в сравнение с началото на годината, когато приходите от енергийни източници отбелязаха спад.

Първоначално санкциите действаха по предназначение, но Москва успя да ги заобиколи, като използва флота от застаряващи танкери, върху които ограниченията имат ограничено влияние. Вследствие на това отстъпката, с която Русия продава своя петрол спрямо световните цени, се сви, което увеличи финансовите ѝ ресурси за конфликта.

За да противодействат на това, американските власти предприемат мерки за засилване на намесата си на световните пазари на петрол. Министерството на финансите наскоро наложи санкции на два танкера за нарушаване на разпоредбите за санкциите, като в момента се работи по допълнителни инициативи, за да се гарантира спазването им от търговците. Освен това се водят дискусии за оскъпяване на разширяването и експлоатацията на флота от кораби, които заобикалят санкциите, от страна на Русия.

Размерът на руския корабен флот играе решаваща роля за заобикалянето на ограниченията, тъй като голяма част от нейния износ остава незасегната от ограниченията. Експертите обаче предполагат, че макар и първоначално ефективен, ценовият таван е остарял. Неотдавнашният скок на приходите от петрол помага на Русия да намали бюджетния си дефицит, което потенциално може да позволи на правителството да изпълни целта си за дефицит от 2% от БВП, за разлика от предишните прогнози за 5-6%.

Това фискално подобрение облекчава натиска върху финансовите нужди на правителството, като намалява необходимостта от изчерпване на спестяванията и емитиране на скъпи облигации. С увеличаването на износа търговската позиция на Русия допринася за стабилизирането на рублата спрямо долара. Световната банка отбелязва, че повишаването на цените на руския петрол показва все по-голямата непрактичност на налагането на ограничението.

Новооткритият неочакван приход от петрол помага на Москва да финансира военните си усилия в Украйна и да укрепва обременената си със санкции икономика. Правителството планира да увеличи военните си разходи с близо 70% през следващата година, достигайки постсъветски рекорд от над $100 милиарда. Въпреки възстановяването на руските приходи, представители на Министерството на финансите на САЩ твърдят, че ценовият таван е отклонил ресурси от военната кампания на Москва, като я е принудил да създаде собствена транспортна инфраструктура извън обсега на западните санкции.

Ерик ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика в Министерството на финансите, подчерта, че закупуването на танкери представлява предизвикателство за военната експанзия на Кремъл. САЩ препоръчват мерки за увеличаване на разходите за Русия, включително задължаване на подходяща застрахователна капитализация за плаване в техни води.

Търговците също са намерили начини да заобиколят ограничението, като завишават разходите за превоз. За да се засили прилагането на законодателството, западните официални лица следва да обмислят въвеждането на строга отговорност за нарушения, затягане на изискванията за документация и разследване на завишените разходи за превоз и застраховки.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.