НАЧАЛО Други

Как се отразява таванът на цените на печалбите от търговия с петрол на Русия

октомври 24, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как се отразява таванът на цените на печалбите от търговия с петрол на Русия

Преди време западните съюзници наложиха ценови таван на руския петрол от $60 долара за барел в отговор на конфликта в Украйна.

Първоначално тази горна граница беше до голяма степен символична, тъй като по-голямата част от руския суров петрол беше на по-ниска цена.

С неотдавнашното увеличение на световните цени на петрола обаче от средата на юли руският еталонен петрол се търгува над тавана, което осигурява значителни средства за военните ѝ операции в Украйна.

Приходите от петрол са от решаващо значение за руската икономика, тъй като дават възможност на президента Путин да отделя средства за военни цели, без да предизвиква сериозна инфлация или срив на валутата. Въпреки санкциите способността на Русия да изнася повече, отколкото внася, позволи на икономиката ѝ да продължи да расте, за разлика от свиването на икономиката на Германия.

Политиката за ограничаване на цените има за цел да ограничи приходите на Русия, без да се нарушава функционирането на петролния пазар. Тя разчита на факта, че много корабособственици, търговци и застрахователи са базирани в страните, които са наложили ограничението. Прилагането обаче е предизвикателство поради ограничените изисквания за оповестяване и възможностите за избягване на данъци.

Неотдавнашните действия на Министерството на финансите на САЩ, като санкционирането на корабособственици, показват нарастващи усилия за прилагане на ценовия таван. Въпреки това някои анализатори смятат, че са необходими допълнителни мерки, за да се окаже значително въздействие върху стабилността на Русия.

Освен това съществуват възможности за избягване на санкции, като например манипулиране на цените след напускане на Русия или използване на свързани с Русия търговски дружества в държави, които не подлежат на санкции.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак се противопоставя на ограничението, заявявайки, че то е неефективно и вредно. То налага допълнителни разходи на руските износители, особено поради забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол.

С цел допълнително ограничаване на приходите на Русия от петрол се предлага държавите да изискват доказателства за западна застраховка на корабите и да обмислят възможността за допускане на доставки само от одобрени търговци на петрол, базирани в санкциониращите държави. Това би могло да помогне за пренасочване на доставките на петрол от руския флот в сянка обратно към основните канали за доставка.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Как се отразява таванът на цените на печалбите от търговия с петрол на Русия”
  1. Хаха,

    А сега 60 $ стана 90 $ всички в ЕС купуват руски петрол и гас русия богатеи ЕС беднеи кои е на загоба пак народа 🤣🤣🤣💰

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.