НАЧАЛО Биткойн

Как може да се отрази халвинга върху цената на Биткойн

24.02.2024 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как може да се отрази халвинга върху цената на Биткойн

Дългоочакваното четвърто халвинг събитие на Биткойн е съвсем близо до нас - 19 април 2024 г. Това събитие се случва приблизително на всеки четири години и намалява възнаграждението, за добит блок от миньорите, наполовина - от 6.25 BTC на 3.125 BTC.

Предишните такива събития исторически са свързани със значително увеличение на цената на Биткойн, като дигиталната валута достигна $1,000 след халвинга през 2012 г. и $20,000 след този през 2016 г. Последното такова събитие през 2020 г. предшестваше достигането на историческия връх на Биткойн от $69,00, въпреки че ценовите скокове не винаги са били незабавни.

Макар че историческите тенденции предполагат потенциал за растеж, от решаващо значение е да се помни, че това е едва четвъртото халвинг събитие и пазарният пейзаж непрекъснато се развива. Последното такова събитие се очаква през 2140 г., като всеки халвинг ще настъпва след добиването на 210,000 блока.

Нов пейзаж, нови фактори

Това халвинг събитие бележи значителна промяна с наличието на институционален интерес, подхранван от неотдавнашното одобрение на спот Биткойн ETF през януари 2024 г. Тези продукти привлякоха значителни инвестиции, като само през последните 30 дни Биткойн ETP в световен мащаб отбелязаха нетен приток от 83,500 BTC.

Експертите смятат, че тези ETF-и могат да внесат по-голяма стабилност в индустрията, като Фил Харви, главен изпълнителен директор на Sabre56, предполага, че те “добавят допълнителна стабилност към индустрията като цяло“. По-широкото интегриране на криптовалутата в традиционните финанси също може да изиграе роля за бъдещите движения на цените.

В началото на февруари в доклад на Finder за прогнозиране на цените на Биткойн се твърди, че BTC може да достигне връх от $77,000 до края на 2024 г.

Съществуват обаче и потенциални недостатъци. Микел Марч, основател на ARK36, предупреди да не се разчита единствено на исторически модели и подчерта развиващия се пейзаж. Той посочи необходимостта да се вземе предвид “развиващия се пейзаж на интеграцията на криптовалутите в традиционните финанси“, когато се правят ценови прогнози.

Загриженост за централизацията и предизвикателства пред миньорите

Според някои експерти халвинга може да доведе и до засилена централизация на добива. Фил Харви отбелязва продължаващата “индустриализация на добива“, която може да концентрира властта сред по-малко играчи въпреки наличието на множество миньори в световен мащаб.

Освен това някои миньори може да се сблъскат с финансов стрес поради намалените възнаграждения. Анализаторите от BitOoda предполагат, че миньорите могат да се адаптират, като намерят по-ниски цени на енергията или инвестират в по-добро оборудване, въпреки че това изисква допълнителен капитал.

В перспектива: Сложна картина

Предстоящото халвинг събитие на Биткойн представлява уникално стечение на фактори, които могат да изстрелят криптовалутата до нови висоти или да подложат на изпитание нейната волатилност по непредвиден начин. Макар че миналите движения около хлвинга предлагат ценни прозрения, експертите твърдят, че е важно да се вземе предвид променящият се пейзаж и потенциалното въздействие на фактори като институционално участие и централизация на добива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн скоро ще ликвидира мечките според крипто анализатор

Известен блокчейн анализатор предполага, че Биткойн (BTC) мечките ги очакват трудни времена след неотдавнашната корекция на криптовалутата.

17.04.2024 13:00 1 мин. четене

Шокираща прогноза за хонконгските Биткойн ETF

Комисията по ценни книжа и фючърси (SFC) на Хонконг даде условни разрешения на трима мениджъри на активи да започнат емитирането на спот фондове, за Биткойн и Етериум (ETF).

17.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ето колко Биткойн ви трябва, за да станете милионери според Майкъл Сейлър

Председателят на MicroStrategy, Майкъл Сейлър, потвърди твърдата си вяра в безграничния потенциал на Биткойн, като подчерта значението му като инвестиция.

17.04.2024 10:00 2 мин. четене

Прогноза: Цената на Етериум може да се срине с 60%

Известният крипто аналитик и трейдър Бенджамин Коуен наскоро изрази опасения относно потенциала за значителен спад на цената на Етериум (ETH).

17.04.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.