НАЧАЛО Други

Как DeFi ще се интегрира в реалната икономика?

октомври 27, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как DeFi ще се интегрира в реалната икономика?

Децентрализираното финансиране (DeFi) е смел експеримент, използващ блокчейн и смарт договори за потенциална революция във финансите.

Въпреки това, настоящата му зависимост от неустойчиви модели и неподдържани криптовалути доведе до спад на общата заключена стойност, от пика от $175 милиарда в края на 2021 г. до приблизително $41 милиарда през третото тримесечие на 2023 г.

За да разшири своята привлекателност, от Moody’s предполагат, че DeFi трябва да се интегрира по-надеждно с традиционните финанси, да се справи с неприкосновеността на данните, опасенията за сигурността и да се ориентира в регулаторната неяснота.

Стабилните дигитални валути биха могли да послужат като важен мост между DeFi и традиционните финанси. Макар че стабилните монети, обезпечени с фиатни валути, предлагат потенциална стабилност, неотдавнашните събития, предизвикващи отклонения от предвидената им стойност, повдигат въпроси относно тяхната дългосрочна жизнеспособност.

Алтернативните стабилни дигитални валути, като токенизирани банкови депозити и дигитални валути на централните банки (CBDC), представляват друг вариант за напредък на DeFi.

Токенизацията предлага средство за интегриране на DeFi с реални активи, като превръща дяловете в по-малко ликвидни традиционни инвестиции в търгуеми дигитални блокчейн токени. Това отваря досега ограничени класове активи за по-широка инвеститорска база, като повишава ликвидността и оперативната ефективност.

Все още обаче остават предизвикателства, свързани с оперативната съвместимост на блокчейн и киберсигурността.

Децентрализираната дигитална идентичност (DID) се очертава като потенциално решение за сигурността на дигиталните данни. DID позволява на физическите лица да притежават и контролират своите дигитални идентификационни данни, като повишава сигурността чрез криптиране в децентрализирани счетоводни книги. Макар и обещаващо, разработването на DID изисква време и трябва да се преодолеят предизвикателства като техническа сложност и оперативна съвместимост.

За да може DeFi да процъфтява и да се интегрира в икономиката на реалния свят, е наложително единно междурегионално регулиране. Въпреки че някои региони като ЕС вече са въвели регулаторни рамки, продължават да съществуват значителни различия в подхода и разработването на DeFi правилата. Регулаторната неяснота продължава да бъде значителна пречка пред доверието на инвеститорите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.