НАЧАЛО Регулации

Кабинетът на Джо Байдън прави сериозна стъпка за крипто регулациите

септември 16, 2022 16:44 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кабинетът на Джо Байдън прави сериозна стъпка за крипто регулациите

Администрацията на Джо Байдън се цели да установи по-силен контрол върху криптовалутите, когато те набират популярност.

Белият дом коментира волатилността на криптовалутите и неотдавнашния спад, който доведе до проблеми в целия крипто пазар. Коментарите бяха направени в серия от нови доклади, публикувани в петък, 16 септември, относно първата рамка за крипто регулиране в САЩ.

Забележително е, че рамката описва методите, по които секторът на финансовите услуги може да се промени, за да се улеснят трансграничните транзакции, както и как да се ограничат измамите в сферата на цифровите активи. 

В изявлението, направено от администрацията на Байдън, се казва:

Цифровите активи представляват значителен риск за потребителите, инвеститорите и предприятията. 

Цените на тези активи могат да бъдат силно волатилни: настоящата глобална пазарна капитализация на криптовалутите е приблизително една трета от пика ѝ през ноември 2021 г.

Новите директиви

Новите насоки се основават на съществуващите органи, като например Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC). 

Все още обаче не са издадени никакви мандати. Въпреки това дългоочакваните насоки от Вашингтон завладяха интереса както на крипто сектора, така и на инвеститорите в новия клас активи.

Новата рамка за регулиране на криптовалутите включва част, която се фокусира върху елиминирането на престъпните дейности на пазара, а предложените мерки изглежда имат адекватен замисъл.

Президентът ще прецени дали да призове Конгреса да измени Закона за банковата тайна, законите за борба с измамите и законите срещу нелицензираното предаване на пари, така че да се прилагат изрично към доставчиците на услуги за цифрови активи – включително борсите за цифрови активи и платформите за незаменяеми токени (NFT).

Наред с други препоръки, в новите доклади се изисква финансовите органи да затегнат контрола върху незаконните операции и да “се справят с настоящите и нововъзникващите рискове”.

Директорът на Националния икономически съвет Брайън Дийс и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заявиха в изявление:

Докладите насърчават регулаторните органи, както сметнат за уместно, да увеличат разследванията на неправомерни действия на пазара на цифрови активи, да удвоят усилията си за правоприлагане и да засилят междуведомствената координация.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Възможността за дигитална валута на централната банка (CBDC)

В насоките се подчертаха “значителните ползи” от използването на цифрова валута на централната банка (CBDC), емитирана от правителството на Съединените щати.

Докладите насърчават Федералния резерв да продължи текущите си изследвания, експерименти и оценки на CBDC и призовават за създаването на ръководена от Министерството на финансите междуведомствена работна група, която да подкрепя усилията на Федералния резерв.

Освен това администрацията препоръчва на Бюрото за финансова защита на потребителите и на Федералната търговска комисия “да удвоят усилията си за наблюдение на жалбите на потребителите и за прилагане на мерки срещу нелоялни, измамни или злоупотребяващи практики”

Администрацията настоява Конгресът да даде на регулаторите по-конкретни указания. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Войната срещу Binance: SEC класифицира 61 криптовалути като ценни книжа

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) разшири обхвата на проверките си върху криптовалутите, като наскоро включи Binance в списъка си със съдебни действия.

юни 6, 2023 15:30 2 мин. четене

Нов законопроект в САЩ категоризира криптовалутите като стоки

Лидерите на републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха предварителна версия на законопроект, който има за цел да предефинира криптовалутите като стоки.

юни 5, 2023 8:00 3 мин. четене

Рамката за пазарите на криптоактиви (MiCA) официално стана закон

След като получиха окончателно одобрение от министрите на финансите, длъжностните лица на ЕС официално приеха законопроекта за пазарите на криптоактиви (MiCA).

юни 1, 2023 10:00 1 мин. четене

Използването на Биткойн в Бали може да ви вкара в затвора

Използването на криптовалути в момента е широко разпространено, като множество правителства по света приемат дигиталните активи.

май 29, 2023 13:32 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.