НАЧАЛО Регулации

Кабинетът на Джо Байдън прави сериозна стъпка за крипто регулациите

септември 16, 2022 16:44 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кабинетът на Джо Байдън прави сериозна стъпка за крипто регулациите

Администрацията на Джо Байдън се цели да установи по-силен контрол върху криптовалутите, когато те набират популярност.

Белият дом коментира волатилността на криптовалутите и неотдавнашния спад, който доведе до проблеми в целия крипто пазар. Коментарите бяха направени в серия от нови доклади, публикувани в петък, 16 септември, относно първата рамка за крипто регулиране в САЩ.

Забележително е, че рамката описва методите, по които секторът на финансовите услуги може да се промени, за да се улеснят трансграничните транзакции, както и как да се ограничат измамите в сферата на цифровите активи. 

В изявлението, направено от администрацията на Байдън, се казва:

Цифровите активи представляват значителен риск за потребителите, инвеститорите и предприятията. 

Цените на тези активи могат да бъдат силно волатилни: настоящата глобална пазарна капитализация на криптовалутите е приблизително една трета от пика ѝ през ноември 2021 г.

Новите директиви

Новите насоки се основават на съществуващите органи, като например Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC). 

Все още обаче не са издадени никакви мандати. Въпреки това дългоочакваните насоки от Вашингтон завладяха интереса както на крипто сектора, така и на инвеститорите в новия клас активи.

Новата рамка за регулиране на криптовалутите включва част, която се фокусира върху елиминирането на престъпните дейности на пазара, а предложените мерки изглежда имат адекватен замисъл.

Президентът ще прецени дали да призове Конгреса да измени Закона за банковата тайна, законите за борба с измамите и законите срещу нелицензираното предаване на пари, така че да се прилагат изрично към доставчиците на услуги за цифрови активи – включително борсите за цифрови активи и платформите за незаменяеми токени (NFT).

Наред с други препоръки, в новите доклади се изисква финансовите органи да затегнат контрола върху незаконните операции и да „се справят с настоящите и нововъзникващите рискове“.

Директорът на Националния икономически съвет Брайън Дийс и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заявиха в изявление:

Докладите насърчават регулаторните органи, както сметнат за уместно, да увеличат разследванията на неправомерни действия на пазара на цифрови активи, да удвоят усилията си за правоприлагане и да засилят междуведомствената координация.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Възможността за дигитална валута на централната банка (CBDC)

В насоките се подчертаха „значителните ползи“ от използването на цифрова валута на централната банка (CBDC), емитирана от правителството на Съединените щати.

Докладите насърчават Федералния резерв да продължи текущите си изследвания, експерименти и оценки на CBDC и призовават за създаването на ръководена от Министерството на финансите междуведомствена работна група, която да подкрепя усилията на Федералния резерв.

Освен това администрацията препоръчва на Бюрото за финансова защита на потребителите и на Федералната търговска комисия „да удвоят усилията си за наблюдение на жалбите на потребителите и за прилагане на мерки срещу нелоялни, измамни или злоупотребяващи практики“

Администрацията настоява Конгресът да даде на регулаторите по-конкретни указания. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

Регулаторите, вземащи политически решения във Великобритания не са единодушни по въпроса дали продажбата, пускането на пазара и разпространението на деривати и борсово търгувани облигации (ETN), свързани с криптовалути трябва да останат забранени за инвеститорите на дребно.

януари 26, 2023 13:30 2 мин. четене

Франция гласува за задължително лицензиране на крипто фирмите

След като в продължение на седмици френски служители призоваваха за по-строга крипторегулация във Франция, във вторник вечерта в Националното събрание на страната ще бъде гласуван нов регулаторен режим за криптофирмите.

януари 25, 2023 17:31 3 мин. четене

Ню Йорк предприема мерки за затягане на крипто регулациите

Финансовият регулатор на щата Ню Йорк се готви да публикува нови насоки, които имат за цел да предотвратят още един срив като този на FTX.

януари 24, 2023 21:05 2 мин. четене

Япония ще одобри определени стабилни монети до средата на 2023 г.

Все още няма възможност да се разбере дали стабилните монети, обезпечени с щатски долари ще бъдат разрешени в Япония до юни 2023 г., заяви FSA.

януари 24, 2023 18:26 2 мин. четене