НАЧАЛО Регулации

Кабинетът на Джо Байдън прави сериозна стъпка за крипто регулациите

16.09.2022 16:44 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кабинетът на Джо Байдън прави сериозна стъпка за крипто регулациите

Администрацията на Джо Байдън се цели да установи по-силен контрол върху криптовалутите, когато те набират популярност.

Белият дом коментира волатилността на криптовалутите и неотдавнашния спад, който доведе до проблеми в целия крипто пазар. Коментарите бяха направени в серия от нови доклади, публикувани в петък, 16 септември, относно първата рамка за крипто регулиране в САЩ.

Забележително е, че рамката описва методите, по които секторът на финансовите услуги може да се промени, за да се улеснят трансграничните транзакции, както и как да се ограничат измамите в сферата на цифровите активи. 

В изявлението, направено от администрацията на Байдън, се казва:

Цифровите активи представляват значителен риск за потребителите, инвеститорите и предприятията. 

Цените на тези активи могат да бъдат силно волатилни: настоящата глобална пазарна капитализация на криптовалутите е приблизително една трета от пика ѝ през ноември 2021 г.

Новите директиви

Новите насоки се основават на съществуващите органи, като например Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC). 

Все още обаче не са издадени никакви мандати. Въпреки това дългоочакваните насоки от Вашингтон завладяха интереса както на крипто сектора, така и на инвеститорите в новия клас активи.

Новата рамка за регулиране на криптовалутите включва част, която се фокусира върху елиминирането на престъпните дейности на пазара, а предложените мерки изглежда имат адекватен замисъл.

Президентът ще прецени дали да призове Конгреса да измени Закона за банковата тайна, законите за борба с измамите и законите срещу нелицензираното предаване на пари, така че да се прилагат изрично към доставчиците на услуги за цифрови активи – включително борсите за цифрови активи и платформите за незаменяеми токени (NFT).

Наред с други препоръки, в новите доклади се изисква финансовите органи да затегнат контрола върху незаконните операции и да “се справят с настоящите и нововъзникващите рискове”.

Директорът на Националния икономически съвет Брайън Дийс и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заявиха в изявление:

Докладите насърчават регулаторните органи, както сметнат за уместно, да увеличат разследванията на неправомерни действия на пазара на цифрови активи, да удвоят усилията си за правоприлагане и да засилят междуведомствената координация.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Възможността за дигитална валута на централната банка (CBDC)

В насоките се подчертаха “значителните ползи” от използването на цифрова валута на централната банка (CBDC), емитирана от правителството на Съединените щати.

Докладите насърчават Федералния резерв да продължи текущите си изследвания, експерименти и оценки на CBDC и призовават за създаването на ръководена от Министерството на финансите междуведомствена работна група, която да подкрепя усилията на Федералния резерв.

Освен това администрацията препоръчва на Бюрото за финансова защита на потребителите и на Федералната търговска комисия “да удвоят усилията си за наблюдение на жалбите на потребителите и за прилагане на мерки срещу нелоялни, измамни или злоупотребяващи практики”

Администрацията настоява Конгресът да даде на регулаторите по-конкретни указания. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Италия затяга законите за крипто сектора

Италия е готова да въведе строги мерки за борба с манипулирането на крипто пазара като част от по-широки усилия за засилване на надзора спрямо риска в сектора.

21.06.2024 11:23 1 мин. четене

Още един американски щат отмени лиценза на Binance.US

Binance.US, американският клон на крипто борсата Binance, в момента е изправен пред интензивен регулаторен контрол, който може да застраши позициите му на пазарa в САЩ.

21.06.2024 6:30 1 мин. четене

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.