НАЧАЛО Други

Джо Байън критикува републикацните и тяхното предложение за намаляване на данъците

септември 16, 2023 13:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Джо Байън критикува републикацните и тяхното предложение за намаляване на данъците

Докато Съединените щати са на ръба на потенциално спиране на работата на правителството, президентът Джо Байдън изрази критиките си към републиканския бюджетен план по време на реч в четвъртък, който той нарече "MAGAnomics".

Президентът също така използва възможността да защити икономическата програма на своята администрация.

Обръщайки се към аудитория в Обществения колеж “Принц Джордж” в Ларго, Мериленд, президентът Байдън посочи:

Въпреки значителното време, което инвестират в критикуване както на мен, така и на моя план, те рядко формулират собствените си намерения.

Байдън характеризира републиканския план, MAGAnomics, като изключително радикално отклонение от всичко, на което Съединените щати са били свидетели досега. В речта си той категорично се противопостави на предложението на републиканците за намаляване на данъците за заможните физически и юридически лица, както и на предложените съкращения на програми като социално осигуряване, Medicare и Medicaid.

Според изчисленията на президента, според плана на републиканците десетки милиони американци ще бъдат застрашени да загубят здравното си осигуряване.

Републиканците от Камарата на представителите настояват за намаляване на разходите за фискалната 2024 г. до $1.47 трилиона, което е с около $120 милиарда по-малко от договореното от президента Байдън и републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти в сделката от май относно тавана на дълга.

Това искане беше отхвърлено от Белия дом и лидерите на Сената, включително лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл.

В четвъртък президентът Байдън изрази своята загриженост, като заяви:

Те отново не спазват поетите ангажименти, заплашват с допълнителни съкращения и рискуват да спрат работата на правителството

Ако до 30 септември не бъде приет законопроект за дългосрочно или краткосрочно финансиране, федералното правителство ще бъде изправено пред четвъртото си спиране от десетилетие насам.

В отговор на това президентът Байдън представи своя икономически план, “Байденомика“, предназначен да възстанови американската икономика чрез инвестиции в зелена енергия, производство и инфраструктура.

Президентът уточни, че “Байденомиката” се върти около “инвестирането в Америка и нейните граждани“.

По време на брифинг в Белия дом Джаред Бърнстейн, председател на Съвета на икономическите съветници, подчерта, че речта на президента Байдън е имала за цел да подчертае явния контраст между “Байденомиката” и икономическия план на републиканците от Конгреса, който според него постоянно е провалял работещите семейства.

Що се отнася до потребителските цени, през август в Съединените щати бе отчетено най-значителното им увеличение от повече от година насам, което се дължеше най-вече на повишаването на цените на бензина. Експертите обаче предполагат, че основният ценови натиск може да не наложи повишаване на основния лихвен процент в страната по време на заседанието на централната банка през следващата седмица.

Индексът на потребителските цени в страната се повиши с 3.7% на годишна база през миналия месец след отчетеното от Министерството на труда увеличение с 3.2% през юли. Цените се повишиха с 0.6% през август спрямо юли, след два последователни месеца на увеличение с 0.2%.

Въпреки повишаването на цените анализаторите смятат, че политиците от Федералния резерв може да се въздържат от увеличаване на основния лихвен процент по кредитите на предстоящото заседание, изчаквайки допълнителни доказателства за траекторията на инфлацията. Федералният резерв се стреми да поддържа нарастването на потребителските цени в САЩ на годишна база в размер на 2%.

Цените на бензина бяха определени като основен фактор за повишението на инфлацията през август, като достигнаха почти $4 за 3.8 литра в своя пик.

В отговор президентът Байдън, който води кампания за преизбиране през 2024 г., призна тези икономически тенденции. Той спомена, че общата инфлация е намаляла значително през последната година, но призна за напрежението върху семейните бюджети, причинено от увеличението на цените на бензина през миналия месец. Той пое ангажимент да работи за намаляване на цените на горивата.

В национални проучвания американците, които внимателно следят разходите на домакинствата си, дават на президента Байдън ниски оценки за справянето му с икономиката. Въпреки това президентът изтъкна, че безработицата е останала под 4% в продължение на 19 последователни месеца, процентът на американците в трудоспособна възраст, които имат работа, е най-висок от 20 години насам, а реалните заплати са се повишили в сравнение с нивата преди пандемията.

Очаква се икономическите условия в САЩ да бъдат централен въпрос в предстоящата президентска надпревара, като републиканските опоненти на президента Байдън приписват по-високата инфлация на увеличените държавни разходи, подкрепяни от президента.

Той подчерта, че средствата, отпуснати за ремонт на инфраструктурата, са създали хиляди нови работни места и са от решаващо значение за справяне с влошаването на състоянието на пътищата и мостовете.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.