НАЧАЛО Други

Японската йена продължава да се срива срещу долара, достигайки 33-годишно дъно

ноември 2, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Японската йена продължава да се срива срещу долара, достигайки 33-годишно дъно

Японската йена (JPY) е подложена на продължителен натиск от страна на основните световни валути, главно поради различните парични политики.

Докато Япония поддържа ултрадесни позиции в условията на нарастваща инфлация, Федералният резерв на САЩ и други централни банки последователно повишават лихвените проценти от март 2022 г. насам.

Това парично несъответствие доведе до достигане на йената до почти многогодишно дъно, като на 31 октомври JPY спадна до 151.7, доближавайки се до границата от 152 пункта – ниво, невиждано от над 33 години. На 1 ноември обаче японската валута отбеляза леко възстановяване, като към момента на изготвяне на доклада USD/JPY се търгува около 151.2.

Този неотдавнашен спад на японската йена последва ново политическо решение на Японската централна банка (ЯЦБ). По-конкретно централната банка реши да отслаби контрола си върху доходността на облигациите, за да позволи на доходността на 10-годишните държавни облигации да надхвърли прага от 1%. BOJ поясни, че 1% служи като референтна точка, а не като строг таван.

Въпреки че по-високите лихвени проценти обикновено биха стимулирали йената, форекс трейдърите продаваха валутата поради това, което не се случи. Решението на BOJ не даде ясен знак за затягане на паричната политика, тъй като не премахна горната граница на доходността и запази ключовата си краткосрочна цел за лихвените проценти на ниво -0.1%.

В отговор на спада на йената главният валутен служител на японското Министерство на финансите предупреди, че властите са готови да се намесят на валутния пазар, за да подкрепят валутата, ако е необходимо.

Освен това данните от вторник показаха, че противно на спекулациите правителството се е въздържало от интервенции на пазара през октомври, което допълнително засили увереността на продавачите на йени.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.