НАЧАЛО Други

Изпадна ли Еврозоната в рецесия?

юни 8, 2023 13:32 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изпадна ли Еврозоната в рецесия?

Според данни, публикувани от Евростат в четвъртък, икономиката на еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първото тримесечие на 2023 г.

Данните за растежа както за първото, така и за последното тримесечие на 2022 г. бяха ревизирани в посока надолу, което допринесе за тази оценка.

В изявлението си, което впоследствие беше изтрито, Евростат посочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е свил с 0.1% през първото тримесечие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., което представлява 1.0% увеличение на годишна база.

Тези ревизирани данни се различават от първоначалните оценки, публикувани на 16 май, които предвиждаха растеж от 0.1% и 1.3%. Икономистите, анкетирани от Reuters, бяха прогнозирали средно нулев растеж и разширяване с 1.2%.

Низходящата ревизия може да се отдаде най-вече на статистическата служба на Германия, която предостави втора оценка, според която най-голямата икономика в еврозоната е била в рецесия в началото на 2023 г.

Освен това данните за четвъртото тримесечие на 2022 г. бяха коригирани до -0.1% от предварително отчетената нула, което потвърди техническата рецесия в еврозоната.

Очакванията за рецесия се появиха към края на предходната година поради предизвикателствата пред еврозоната, свързани с високите цени на енергията и храните и повишаването на лихвените проценти, целящи да контролират инфлацията. Първоначалните оценки обаче сочеха, че регионът е избегнал този резултат.

Освен Германия спад на БВП на тримесечна база отбелязаха и Гърция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

Евростат обясни, че разходите на домакинствата са оказали отрицателно въздействие с 0.1 процентни пункта, публичните разходи са намалили БВП с 0.3 процентни пункта, а промените в материалните запаси са го понижили с 0.4 процентни пункта.

Обратно, бруто образуването на основен капитал допринесе за БВП с 0.1 процентни пункта, а нетната търговия добави 0.7 процентни пункта, тъй като вносът намаля.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.