НАЧАЛО Други

Германия в рецесия: Каква е причината?

25.05.2023 13:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Германия в рецесия: Каква е причината?

Според информацията през първото тримесечие на 2023 г. Германия официално навлезе в период на икономически спад.

Съобщението на германската статистическа служба гласи, че ревизираният БВП за първото тримесечие на 2023 г. показва свиване от -0.3% след спад от 0.5% през предходното тримесечие на 2022 г.

Настъпването на две последователни тримесечия с отрицателен растеж означава техническа рецесия.

Ситуацията в Германия се изостри от неотдавнашните събития, свързани с нахлуването на Русия в Украйна. Тъй като е силно зависима от Русия по отношение на енергийните си нужди, Германия, като най-голямата икономика в Европа, е изправена пред нарастващи предизвикателства.

Статистическата служба отчете значителен спад на разходите на домакинствата в Германия през първото тримесечие. Разходите за крайно потребление отбелязаха спад от 1.2 %, което показва нежеланието на хората да харчат за неща като автомобили, мебели, дрехи и други потребителски стоки.

Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, коментира ситуацията, заявявайки, че макар да не се очаква по-нататъшен спад на германския БВП, не се очаква значително възстановяване.

От друга страна, Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics смята, че слабостта може да се запази, отдавайки я на влиянието на по-високите лихвени проценти върху потреблението и инвестициите.

Освен това Палмас предполага, че износът може да пострада поради общата икономическа слабост.

Тези неотдавнашни икономически събития се случват на фона на широко разпространената висока инфлация и повишаващите се лихвени проценти.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти още веднъж по време на предстоящото си заседание на 15 юни.

От юли насам централната банка вече е увеличила лихвените проценти с 375 базисни пункта. Йоахим Нагел, управител на Германската централна банка, известен с ястребовата си позиция, наскоро заяви, че ЕЦБ ще повиши лихвените проценти още “няколко” пъти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как БРИКС помага на Русия и Китай да се опълчат на Запада

Докато Русия и Китай са подложени на натиск в Европа и САЩ, те намират доста по-положителен прием на Азиатска територия. 

21.06.2024 20:00 1 мин. четене

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа в размер на $40 милиарда, според Financial Times.

21.06.2024 19:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

21.06.2024 18:15 2 мин. четене

Nvidia загуби мястото си на най-ценната компания – ще продължат ли да падат акциите?

Компанията Nvidia започна тази седмица с голям успех, като стана най-голямата компания в света по пазарна капитализация, изпреварвайки Apple и Microsoft.

21.06.2024 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.