НАЧАЛО Финтех

'Изкуствените валути' са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

ЮНИ. 5, 2021 16:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 'Изкуствените валути' са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

Въпреки че остават години до пускането на собствената им дигитална валута, Европейската централна банка (ЕЦБ) казва, че финансовите системи на правителствата, които изостават от манията по дигиталните активи, са застрашени.

В доклад за международната роля на еврото изследователите подчертават значението на дигиталните валути на централните банки (CBDC) спрямо "изкуствените валути“, които се изграждат от технологични гиганти като Facebook.


И накрая, трябва да се обърне внимание на рисковете за стабилността, които могат да възникнат, ако централната банка не предлага дигитална валута. Едно от притесненията може да бъде ситуация, при която вътрешните и трансграничните плащания са доминирани от чуждестранни доставчици, включително чуждестранни технологични гиганти, които в бъдеще могат да предлагат изкуствени валути.

Това не само би могло да застраши стабилността на финансовата система, но както физическите лица, така и търговците биха били уязвими за малък брой доминиращи доставчици със значителна пазарна мощ. Способността на централните банки да изпълняват мандата на своята парична политика и ролята на последен кредитор също ще бъде засегнат. Издаването на CBDC би помогнало да се запази автономността на вътрешните платежни системи и международното използване на валута в дигиталния свят.ПРОЧЕТИ ОЩЕБивш директор на Goldman Sachs инвестира $100 милиона в крипто


Докладът предполага, че дигитална версия на еврото в комплект с допълнителни услуги може да бъде начин да се конкурира с големите технологични фирми за платежни продукти и услуги.


CBDC може да улесни дигитализацията на обмена на информация при плащания чрез електронни фактури, електронни разписки, електронна идентичност и електронен подпис, позволявайки на посредниците да предлагат услуги с по-висока добавена стойност и технологично съдържание на по-ниска цена.


Потенциалното дигитално евро може също да подобри настоящите трансгранични инфраструктури за разплащане, като подпомогне глобалната електронна търговия.


Ниските транзакционни разходи [...] могат да увеличат привлекателността му за фактуриране на трансгранични транзакции - като платежно средство и като единица за уреждане на текущи транзакции.


Европейската централна банка обаче не бърза. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че ако наистина дигиталното евро получи зелена светлина, тя очаква фазата на развитие да продължи с години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Дигиталният юан може да бъде базиран на Етериум

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (9)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Приложението за банкиране Dave става публично чрез SPAC на стойност $4 милиарда

Стартирал през 2017 г. като личен финансов асистент, Dave вече е финансова платформа, която помага на 10 милиона клиенти с банкиране, финансови анализи, защита от овърдрафт, изграждане на кредити и на...
ЮНИ. 13, 2021 14:08 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Briq - финтех за строителната индустрия

Финансирането е сред най-големите набирания на средства от Серия B от стартъп за строителен софтуер, според компанията, и довежда общата набрана сума на Briq до $43 милиона от създаването ѝ през януар...
ЮНИ. 10, 2021 12:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сингапурската банка DBS емитира $ 11,3 милиона в блокчейн облигации

Най-голямата банка в Югоизточна Азия, базираната в Сингапур DBS, се превърна в последната банка, която емитира облигации на блокчейн.Емитентите се надяват, че свързването на традиционни ценни книжа в ...
ЮНИ. 2, 2021 12:01 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs с инвестиция в автомобилния стартъп за рефинсниране MotoRefi

Стартъпът разработи платформа за автоматично рефинансиране, която обработва целия процес на заемане.MotoRefi казва, че използването на неговата платформа спестява на потребителите средно 100 долара на...
МАЙ. 31, 2021 19:47 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света