НАЧАЛО Финтех

'Изкуствените валути' са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

ЮНИ. 5, 2021 16:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 'Изкуствените валути' са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

Въпреки че остават години до пускането на собствената им дигитална валута, Европейската централна банка (ЕЦБ) казва, че финансовите системи на правителствата, които изостават от манията по дигиталните активи, са застрашени.

В доклад за международната роля на еврото изследователите подчертават значението на дигиталните валути на централните банки (CBDC) спрямо "изкуствените валути“, които се изграждат от технологични гиганти като Facebook.


И накрая, трябва да се обърне внимание на рисковете за стабилността, които могат да възникнат, ако централната банка не предлага дигитална валута. Едно от притесненията може да бъде ситуация, при която вътрешните и трансграничните плащания са доминирани от чуждестранни доставчици, включително чуждестранни технологични гиганти, които в бъдеще могат да предлагат изкуствени валути.

Това не само би могло да застраши стабилността на финансовата система, но както физическите лица, така и търговците биха били уязвими за малък брой доминиращи доставчици със значителна пазарна мощ. Способността на централните банки да изпълняват мандата на своята парична политика и ролята на последен кредитор също ще бъде засегнат. Издаването на CBDC би помогнало да се запази автономността на вътрешните платежни системи и международното използване на валута в дигиталния свят.ПРОЧЕТИ ОЩЕБивш директор на Goldman Sachs инвестира $100 милиона в крипто


Докладът предполага, че дигитална версия на еврото в комплект с допълнителни услуги може да бъде начин да се конкурира с големите технологични фирми за платежни продукти и услуги.


CBDC може да улесни дигитализацията на обмена на информация при плащания чрез електронни фактури, електронни разписки, електронна идентичност и електронен подпис, позволявайки на посредниците да предлагат услуги с по-висока добавена стойност и технологично съдържание на по-ниска цена.


Потенциалното дигитално евро може също да подобри настоящите трансгранични инфраструктури за разплащане, като подпомогне глобалната електронна търговия.


Ниските транзакционни разходи [...] могат да увеличат привлекателността му за фактуриране на трансгранични транзакции - като платежно средство и като единица за уреждане на текущи транзакции.


Европейската централна банка обаче не бърза. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че ако наистина дигиталното евро получи зелена светлина, тя очаква фазата на развитие да продължи с години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Франция със сериозни планове за CBDC

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (9)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Тази финтех фирма струва повече от втората най-голяма банка в Германия

Германската дигитална банка N26 заяви във вторник, че е събрала $900 милиона долара в нов кръг за финансиране, който оценява компанията на 9 милиарда долара.Това е почти три пъти стойността на N26 в п...
ОКТ. 25, 2021 14:11 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

FTX набира $420 милиона в нов кръг за финансиране

Фирмата заяви в четвъртък, че е събрала нови пари от общо 69 инвеститори, включително Съвета за пенсионни планове на учителите в Онтарио, Сингапурския Temasek, BlackRock и Sequoia.Инвестицията е допъл...
ОКТ. 24, 2021 16:29 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Британската крипто фирма Copper ще събере до $500 милиона

Британската крипто стартъп компания Copper работи по набиране на средства в размер до $500 милиона, според трима запознати с въпроса.Инвестицията ще оцени Copper на повече от $1 милиард, превръщайки я...
ОКТ. 24, 2021 12:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Франция със сериозни планове за CBDC

Над 500 институции във Франция са участвали в 10-месечен експеримент за тестване на CBDC, издаденa от Banque de France за сделки с държавни облигации, съобщи The Financial Times на 19-ти октомври.Проц...
ОКТ. 20, 2021 10:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света